Zeman: Ne všechny postižené děti nepatří do běžných škol

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes vysvětloval vedení Národní rady osob se zdravotním postižením své nedávné výroky o tom, že děti s určitým handicapem by neměly být zařazovány do tříd se zdravými školáky. Uvedl, že neměl na mysli všechny postižené, ale pouze děti s vážným mentálním handicapem, jak sdělil předseda rady Václav Krása. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba dostatek pedagogických asistentů, aby žáci dostali takovou podporu, jakou potřebují,“ uvedl po jednání Krása. „Vysvětloval jsem panu prezidentovi, že může být třeba speciální třída v normální škole, aby se ty děti vzájemně poznávaly,“ dodal.

ČT24 Zeman: Ne všechny postižené děti nepatří do běžných škol (zdroj: ČT24)

Prezident v lednu řekl, že kvůli zařazování dětí s určitým handicapem do tříd se zdravými školáky se učitelé nemohou tolik věnovat talentovanějším žákům. Děti jsou podle něj šťastnější v rovnocenné komunitě. Vyjádření vyvolalo vlnu nevole, a to hlavně u rodičů postižených dětí a u handicapovaných studentů. „Jednou jsem chtěl být zdvořilý a nevyplatilo se mi to,“ řekl novinářům Zeman. Mluvit přímo o mentálním postižení mu prý přišlo kruté, a všichni poté jeho slova vztáhli například na vozíčkáře.

Předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková

„To, co bychom opravdu velmi potřebovali od pana prezidenta, je větší pomoc v prosazování systémových změn, aby opravdu co největší množství běžných škol bylo připraveno na vzdělávání dětí se znevýhodněním.“

S prezidentem Krása hovořil také o vyplácení příspěvků a dávek postiženým. Rada si stěžovala, že celkové výdaje na podporu handicapovaných klesají. Dalším tématem bylo zaměstnávání. Rada žádá, aby minimální mzda postižených byla stejně vysoká jako u ostatních pracovníků. Nyní je nižší. Zeman slíbil, že o tom bude mluvit s ministryní práce. 

Příspěvek na péči handicapovaným a seniorům vyplácí od roku 2007 stát. Mají si z něj zaplatit pomoc doma či opatrování v nějakém zařízení. Rada kritizuje to, že se dávka od svého zavedení v roce 2007 nevalorizovala. Dospělí dostávají podle svého stavu měsíčně 800, 4 000, 8 000 a 12 000 korun a děti 3 000, 6 000, 9 000 a 12 000 korun. Analýza ale ukázala, že zhruba dvě třetiny příjemců si za peníze od státu služby u registrovaných poskytovatelů nekupují. Na konci minulého roku pobíralo příspěvek 331 000 lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75 000 víc. Loni do příspěvků putovalo 20,4 miliardy korun, předloni to bylo 19,54 miliardy a v roce 2007 zhruba 14,6 miliardy Kč.

Co prohlásil Zeman o inkluzi:

"Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umísťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Opakuji neštěstí pro oba, že? Mohl bych to samozřejmě rozvádět, mohl bych mluvit o šikaně, mohl bych mluvit o tom, že rychlost kolony je určena rychlostí nejpomalejšího vozidla, takže učitelé se nemohou věnovat těm, řekněme, talentovanějším dětem. Sám se domnívám - a to není žádný rasismus, to není preference nějaké etnické skupiny - že děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě než tehdy, když jsou zasazeny do komunity…

Dětská krutost je jedna z nejstrašnějších, dětská krutost zvaná šikana je možná ještě horší než krutost dospělých. Když jsou tyto děti integrovány, když dochází k takzvané inkluzi, tak jsou oběťmi pohrdání, šikany a tak dále. Hrozně miluju multikulturalismus, já si myslím, že si to vymysleli blázniví intelektuálové z pražské kavárny, kteří nikdy nebyli ve škole a když, tak do ní nakoukli na půl hodiny a ještě se jim předváděla Potěmkinova vesnice.

Jsem proti inkluzi a vím, že multikulturalisté mě napadnou, že jsem rasista. Vůbec ne. Z hlediska duševní pohody dětí je daleko lepší, když budou existovat… ono se tomu říká praktická třída, protože to je méně dehonestující, než předchozí známý název. Takže chcete-li znát můj názor, vůbec se mi to nelíbí a jsem proti tomu."