ČT: Muž se přiotrávil metanolem, údajně ho sehnal na Hodonínsku

Brno - Hodonínská policie prověřuje další případ alkoholu s obsahem metanolu, přiotrávil se jím čtyřicetiletý muž. České televizi to potvrdila policejní mluvčí. Zda má případ souvislost s tzv. metanolovou aférou z podzimu 2012, policie teprve zjišťuje. Po metanolové kauze, kdy se do oběhu dostalo 10 tisíc litrů směsi etanolu s toxickým metanolem, na následky otravy zemřelo 47 lidí, dalších 90 se otrávilo. Policisté a celníci varují, že se stále nepodařilo všechen závadný alkohol dohledat.

„V lednu letošního roku byl hospitalizován muž z Prahy s otravou metylalkoholem. Alkohol měl získat na Hodonínsku. Díky rychlému zákroku a odborné péči lékařů je muž nyní již zcela zdráv. Policie v současné době prověřuje veškeré okolnosti tohoto případu,“ potvrdila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Policie nyní čeká na výsledky rozborů alkoholu, víc zatím zveřejnit nechce. „Žádný jiný případ otravy tohoto typu na Hodonínsku neevidujeme. Obecně však platí zásada nekonzumovat alkohol nejasného původu,“ apelovala na spotřebitele Drahokoupilová.

Zatím není jisté, zda otrava má, nebo nemá souvislost se sérií metanolových otrav z podzimu 2012. Po tzv. metanolové aféře, v níž byli k doživotnímu trestu odsouzeni dva muži, kteří vytvořili směs etanolu a metanolu, se ještě stále nepodařilo všechen otrávený alkohol dohledat. Z deseti tisíc litrů směsi metanolu a etanolu, které byly smíchány v poměru 1:1, se nepodařilo zajistit zhruba dva tisíce litrů. „Nelze vyloučit, že by se ještě zbytky lihovin s obsahem metanolu mohly někde na nelegálním trhu vyskytnout,“ upozornila mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Metanol je zákeřný zabiják. Nedá se totiž poznat podle chuti ani vůně. Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu. Sám metanol přitom toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a tvořit zplodiny, které tělu škodí. Pokud se ale namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.