O víkendu si zalyžujete: Areály hlásí výborné podmínky

Skiareály po celé republice mají před víkendem velmi dobré podmínky. Na sjezdovkách leží až metrová sněhová pokrývka. Většinou jde o kombinaci sněhu technického a přírodního. Můžete ale využít i upravené běžecké stopy. Na svazích hor leží nejvíce sněhu v Krkonoších a Beskydech (kolem metru). V neděli a příští týden ještě několik centimetrů napadne. Zítra by mělo být na horách polojasno až oblačno, počasí se ale zhorší v neděli.

Předpověď počasí na víkend (zdroj: ČT24)

Zítra bude na horách během dne postupně přibývat mraků, a to od západu. Zatímco v Krušných horách může být až zataženo, ostatní oblasti nabídnou výborné podmínky pro hřebenové túry. Bude polojasno, případně oblačno. Teploty se budou držet kolem nuly. Velkou roli ale sehraje po ránu vítr. Bezvětří s jasnou oblačností může přinést teploty až šest stupňů pod nulou. Celkově se počasí pokazí v neděli.

Skiareály očekávají vysokou návštěvnost

Provozovatelé lyžařských areálů hlásí v celé zemi vynikající či alespoň dobré podmínky. V krkonošském Špindlerově Mlýně zahájí v sobotu provoz nový Snowpark na hřišti ve Svatém Petru. Méně zkušení lyžaři mohou využít čtyřiadvacet kilometrů sjezdových tratí, kde leží sedmdesát centimetrů až metr sněhu. Podobně jsou na tom i další oblasti Krkonoš. Lavinové nebezpečí je tam nyní na druhém stupni pětibodové škály.  

Všechna střediska fungují také v Jizerských horách, které spolu se západními Krkonošemi nabízejí přes 90 kilometrů upravených sjezdovek a desítky kilometrů běžeckých tras.

Problémy ale mají některé areály v Krušných horách – kvůli nedostatečné sněhové pokrývce je zavřena třetí sjezdovka skiareálu Bouřňák. V Zadní Telnici se stále ještě nejezdí na Slalomáku. V Klínech zůstává zavřený snowpark. Většina dalších areálů v Krušných horách ale jede naplno, a to včetně Klínovce, kde je upraveno všech více než osmnáct kilometrů sjezdovek.

Ve Středočeském kraji jsou v provozu tři střediska − na Monínci na Příbramsku, v Chotouni a na Šibeničním vrchu u Prahy. Kvůli nedostatku přírodního sněhu je ale mimo provoz sjezdovka v Kvasejovicích u Sedlce-Prčic. Zavřený zůstává i příbramský areál Padák.

Na Vysočině funguje 14 sjezdovek, jejichž svahy pokrývá až osmdesát centimetrů technického sněhu.

Počasí v noci a o víkendu (zdroj: ČT24)

V plném proudu běží zimní sezona na Šumavě. Běžkaři tam mají od minulého týdne upravené stopy, místy ale musejí počítat se zledovatělým povrchem a v některých úsecích se mohou ve sjezdových stopách objevit kameny nebo vydřená místa. Stále ale není otevřená bruslařská dráha na zamrzlé hladině lipenského jezera.

Ideální podmínky panují v Beskydech − na Lysé hoře leží 105 centimetrů sněhu. Dobře se dá lyžovat i v níže položených areálech. Bez problémů sjízdné jsou i stopy pro běžkaře.

V Jeseníkách sice přes týden nasněžilo, ale sněhová pokrývka na sjezdovkách stále není dost vysoká. Tamní areály nicméně mají velkou zásobu sněhu technického.