Věkový limit pro velvyslance? Hloupost úředního šimla, soudí Zeman

Hradec Králové – Nastavení věkového limitu pro práci velvyslance, které zavádí služební zákon, je podle Miloše Zemana ukázkou hlouposti české byrokracie. Prezident to prohlásil na konci návštěvy Královéhradeckého kraje. Hranici sedmdesáti let přesahují české velvyslankyně na Slovensku a v Sýrii – Livia Klausová a Eva Filipi.

Coby zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí vstoupí všichni čeští diplomaté 1. července do služebního poměru, který stanovuje zákon o státní službě. Protože v případě diplomacie nepočítá s žádnými výjimkami, musí se Černínský palác podle náměstka ministra zahraničí Lukáše Kauckého držet litery zákona – a ta hovoří o sedmdesáti letech coby horní věkové hranici pro práci úředníka.

Toto opatření v praxi znamená konec diplomatického působení pro českou velvyslankyni v Damašku Evu Filipi; a právě v souvislosti s Filipi prezident služební zákon opětovně kritizoval. Česká ambasáda totiž v Damašku zastupuje i Spojené státy, kteří svého zástupce ze země před čtyřmi lety odvolali kvůli občanské válce.

Zeman proti úřednímu šimlovi

„Je to hloupé. V Damašku Česká republika funguje jako protecting power, jsme zde protektory Spojených států amerických, a naše ambasáda tam hraje syntetickou a koordinační roli, kterou až dosud vykonávala paní velvyslankyně Filipi,“ prohlásil prezident. „Vykonávala ji skvěle, a jestli i ji semele úřední šiml, aniž bychom věděli, koho za ni poslat, tak to bude jen otázka hlouposti naší byrokracie.“

Vedle Filipi se věkové omezení týká i velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové, které bylo loni 71 let a kterou do Bratislavy prosadil Zeman. Podle informací serveru Echo24.cz Klausová čeká na výsledek právních rozborů, které by mohly její misi případně prodloužit. Ministerstvo zahraničí by totiž mělo dostat přesný výklad jednotlivých ustanovení služebního zákona, který připravuje ministerstvo vnitra. Prezident v souvislosti se zákonem dodal, že jde primárně o záležitost ministerstva a že se do právních rozborů pouštět nechce.

Vydáno pod