První úředníci začali slibovat, že nezneužijí postavení

Řada úředníků v těchto týdnech v souvislosti s platností nového služebního zákona skládá slib do rukou ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ve středu se s ministrem setkali třeba šéfové oblastních archivů, ve čtvrtek přichází na řadu ředitelé z úřadů práce.

„Dovolte, abych vám popřál pevné nervy, pevné zdraví. Na to zdraví si můžeme i přiťuknout,“ slyšeli dnes ředitelé některých úřadů od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), když skládali slib podle služebního zákona. Ten na ně apeluje, aby se řídili právními a služebními předpisy, aby jednali nestranně, svědomitě a odborně a aby nezneužívali svého postavení. Mezi prvními, kteří služební slib složili, byli i šéfové Správy státních hmotných rezerv, Úřadu pro jadernou bezpečnost, oblastních archivů nebo zeměměřičského úřadu.

Znění slibu:

Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu státní služby se budu řídit právními a služebními předpisy a v souladu s nimi příkazy představených. Své povinnosti budu vykonávat řádně, nestranně, svědomitě, odborně a v zájmu České republiky. Nebudu zneužívat postavení státního zaměstnance a budu se chovat a jednat tak, aby nebyla ohrožena důvěra ve státní službu.

Všechny sliby musí být složeny do druhého března. Ještě tento týden se bude slibovat na ministerstvu dopravy, příští týden se pokračuje na resortech zemědělství, financí nebo životního prostředí. Samotný slib sice nezaručí, že se úředníci budou chovat předpisově, podle ministrů jde ale o správný krok. „Myslím si, že je to dobrý základ k tomu, aby státní správa začala být opravdu profesionální,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).

Úředníci skládají slib, vláda pospíchá – jde o miliardy (zdroj: ČT24)

Na své resorty si členové kabinetu musejí najít také tajemníky. Podle Chovance by do konce týdne měly být připraveny výběrové komise na jednotlivých ministerstvech. Samotný výběr má být hotov do poloviny roku. Zavádění zákona do praxe musí postupovat rychle. Hlavním důvodem je téměř sedm set miliard, které má Brusel poslat v rámci dotací na nejrůznější projekty.

Jako nejvyššího úředníka ve funkci náměstek pro státní službu vybrala vláda koncem ledna Josefa Postráneckého. V příštím týdnu by se mělo rozhodnout o personálním náměstkovi, který by Postráneckému měl pomoci s uskutečněním záměrů služebního zákona. Důležitou funkcí tzv. superúředníka je vyjednávaní s Evropskou komisí. Při setkání se zástupci Evropské komise začátkem února Postránecký uvedl, že podle komise Česko výrazně pokročilo v zavádění služebního zákona do praxe.