Vojenský ústav představil prototyp dronu

Praha – Vojenský technický ústav (VTÚ) vyvinul nový bezpilotní prostředek Brus, který má sloužit především záchranným a humanitárním účelům. Takzvaný dron nese kamery denního i nočního vidění a může být doplněn i dalšími technickými zařízeními. Ostrý provoz už si vyzkoušel při monitorování muničního areálu ve Vrběticích poté, co tam vybuchl sklad. Stroj zástupci VTÚ představili novinářům na vojenském letišti ve Kbelích v Praze, kde se zastavil i kardinál Dominik Duka.

Ústav se ve svém odštěpném závodě VTÚLaPVO (Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany) věnuje vývoji bezpilotních prostředků od počátku osmdesátých let. První stroje s označením Sojka vyvinuté pro československou armádu vážily desítky kilogramů a byly určeny především pro letecký průzkum. Další sloužily třeba pro cvičné střelby, kdy se střelci trefují do taženého pytle.

Jako poslední byl vyvinut systém Brus, stroj s kolmým startem se šesti rotory. „Je možné ho osadit denní kamerou, noční kamerou, je tam laserový dálkoměr, laserové ukazovátko,“ řekl novinářům ředitel VTÚ Jiří Protiva. Ústav podle Protivy všechny drony staví pro záchranné a humanitární účely. „V žádném případě nepřemýšlíme o tom, že bychom na ně nasazovali nějaké zbraně nebo zbraňové systémy,“ poznamenal.

Brus byl ještě v době dokončování zkoušek nasazen po výbuchu munice ve Vrběticích, kde při monitorování situace nalétal přes 70 hodin. VTÚ nyní jedná o jeho využití ve složkách Integrovaného záchranného systému, pro které je noční vidění při jejich práci velkou výhodou. Podobná zařízení využívá i armáda při misích.

Dnešní prezentace se zúčastnil kardinál Dominik Duka, při návštěvě pronesl přímluvnou modlitbu za pracovníky technického ústavu a za ty, kteří s dronem budou pracovat. Brus si sám zkusil i pilotovat. Jeho otec totiž ve 20. letech 20. století pracoval jako technik u letectva. S kbelským letištěm se tedy pojí i kus dětství současného českého kardinála. Hlava katolické církve ocenila, že podobná zařízení dokážou lidem pomáhat, a vyjádřila přání, aby byla využívána pokud možno pro mírové účely.

Katolická církev nemá pravidla pro žehnání vojenské techniky, nežehná ale zbraním

Katolická církev oficiálně žehnání vojenské techniky nevymezuje, „ovšem platí, že zbraně zásadně nežehná,“ říká Tomáš Holub, generální sekretář ČBK. Pro žehnání zbraním církev ani nemá žehnací formule. „Vojenského technického ústavu jsme se právě proto ptali, k jakým účelům bude tento typ sloužit,“ vysvětluje ceremonář arcibiskupa Vojtěch Mátl.

Žehnání armádě se sice objevuje ve filmech, podle Mátla to ale souvisí se specifickou situací: „Tak to bývalo, když šlo vojsko do boje. Kněz dával vojákům hromadně požehnání, tzv. generální absoluci, protože několik tisíc lidí nemohl vyzpovídat, takže oni v rámci té absoluce projevili lítost za své hříchy a vyzpovídali se po bitvě, když ji přežili, “ dodává Mátl.

Bezpilotní prostředek Brus:

  • může zůstat ve vzduchu 40 minut
  • doba doletu je deset kilometrů
  • vystoupat dokáže do 1 000 metrů
  • nese dvě kamery, noční a denní, které je možné během letu přepínat