Česko-polská expedice proplula mezi krami k novému rekordu

Jedenáctičlenná česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord: na plachetnici Selma po téměř měsíci doplula až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula tak daleko na jih. Dostala se až na 78. stupeň a 43. minutu zeměpisné šířky na jižní polokouli. Velrybí zátoka je místo, z něhož kdysi vyráželi na průzkum Antarktidy slavné expedice včetně Amundsena.

„Jde o nový světový rekord ve sportovním jachtingu. Potvrdil nám ho telefonicky český člen expedice Dušan Jamný,“ uvedl Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu. Jachta dosáhla svého cíle minulý čtvrtek ve 20:29 UTC (kooordinovaného světového času), tedy ve 21:29 SEČ.

Expedice vyplula do Velrybí zátoky 15. ledna z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart a na cestě k cíli zdolala přes 4 000 kilometrů. „Když jsme vyjeli z Hobartu, tak byly vlny vysoké pět až sedm metrů, vítr dosahoval rychlosti asi 50 km/hod. To jsme jeli zhruba dva až tři týdny,“ popisoval ve Studiu 6 Dušan Jamný.

Rossovo moře tvoří nejjižnější část Tichého oceánu. Od volného moře ho ale odděluje ledová bariéra, expedice ji proto musela poměrně náročně obeplout a najít v ní skulinu. „Tam jsme se chvíli uprostřed rozhodovali, jestli pojedeme na západ nebo na východ. Nakonec se otevřela optická skulina směrem na východ, která se ukázala jako sjízdná, ovšem celou dobu jsme měli na stěžních oko, abychom vůbec věděli, kudy máme jet. Čili byla to jízda mezi ledy,“ dodal Dušan Jamný.

Velrybí zátoka je místo, z něhož kdysi vyráželi na průzkum Antarktidy slavné expedice. Kry v Rossově moři jsou důvodem, proč se v něm plaví ledoborce. Jachty jako Selma mezi nimi jen těžko hledají cestu. Dosud nejjižněji doplula jachta na jižní polokouli k zeměpisné šířce 77 stupňů a 51 minut.

Dušan Jamný z Antarktidy: Technika zatím funguje (zdroj: ČT24)

„Když byla plachetnice pokrytá silnou vrstvou námrazy, tak nefungovalo nic, ale stačily plachty a nebylo potřeba je svíjet nebo nějak vyměňovat. Jinak zatím technika funguje. Samozřejmě se musí třeba rozmrazovat filtr na motoru, ale s tím se počítalo. Kapitán má s pohybem v Antarktidě zkušenosti od roku 2006,“ uvedl člen expedice Dušan Jamný. Ve velrybí zátoce zanechala expedice i českou vlajku.