Závislých dětí přibývá. Ambulance pro ně pracuje už půl roku

První specializovaná ambulance pro závislé děti, kterou zřídil pražský Apolinář, funguje už půl roku. A hned první měsíce ukázaly, že problém s alkoholem nebo drogami mají stále mladší ročníky. Přicházejí dokonce i desetiletí školáci. Podléhají počítačům, alkoholu, cigaretách, konopí či jiným drogám – podle odborníků může ambulační službu jen v Praze a Středočeském kraji potřebovat až 5 000 dětí.

Závislých dětí a dospívajících přibývá (zdroj: ČT24)

V Česku dosud žádná adiktologická ambulance pro děti a dospívající nebyla – i když třeba alkohol pije pravidelně asi 60 procent náctiletých: „Já jsem si říkala, že mě chtějí vykopnout ze školy, že se mě chtějí zbavit. Postupem času jsem si ale uvědomila, že to se mnou pan ředitel myslí dobře,“ vzpomíná Tereza, která problém s alkoholem přiznala před rokem. Studovala, pomáhala seniorům, pití ale přestala zvládat. Po domluvě s ředitelem Dívčí katolické střední školy šla nakonec na léčení.

„Terka mi odpustí, když teď řeknu, že jsem nečekal tak nadějný průběh,“ říká ředitel školy Luboš Hošek. Devatenáctiletá dívka se po třech měsících v léčebně vrátila domů. Říká, že to byla velká lekce. „Kolikrát jsem tam brečela do polštáře, když za mnou nikdo nepřišel,“ líčí. Teď už má ale jiné plány, chce se dostat na další školu.

Oproti Tereze je příběh čtrnáctileté Petry tragičtější. „Ve 12 jsem začala hulit, ve 13 brát perník,“ popisuje postup své závislosti školačka, která nakonec vyskočila z okna. Pád sice přežila, ale přišla přitom o nohu. Odborníci varují, že právě v tomto věku je závislost rychlejší a víc ničí zdraví.

Alkohol, drogy i závislost na počítačích

Podobně jsou na tom i jiní mladiství, kteří dochází do nové pražské ambulance. Lékaři tu momentálně řeší závislosti s víc než padesátkou rodin. Vedle alkoholu a drog často holdují mladí pacienti i gamblerství a počítačovým hrám, zejména strategiím, od nichž se časem nedokáží odpoutat. „Tato problematika je zastoupena asi u poloviny z nich,“ konstatuje Michal Miovský, přednosta Klinik adiktologie 1. lékařské fakulty UK a Veřejné fakultní nemocnice.

Podle Miovského stále přibývá závislých dětí, které ještě nedosáhly patnácti let. „Ti nejmladší pacienti u nás jsou těch 10, 11, 12 roků,“ uzavírá přednosta adiktologické kliniky s tím, že dosud pro ně v ČR neexistovalo žádné doléčovací zařízení kromě dvoutýdenního detoxu.