Dentální hygienisté zažívají v Česku boom

Specialisty, kteří čistí zuby a pomáhají s prevencí, navštěvuje stále víc Čechů. Počet takových odborníků za poslední desetiletí v některých krajích stoupl mnohonásobně. Na dentální hygienu přitom přispívají jen některé zdravotní pojišťovny.

S čištěním zubů lidem stále častěji radí dentální hygienisté – a je to potřeba. Až osmdesát procent Čechů si podle odhadů odborníků neumí správně vyčistit zuby. Právě špatná péče o chrup je přitom i nejčastější důvod, proč se jim zuby kazí. „Hygienistka není v žádném případě konkurencí zubaře. Měli by spolupracovat – vytvořit dentální tým,“ říká dentální hygienistka Klára Nováková. 

Ošetření v opavské ordinaci vyjde na zhruba 800 korun, v Praze je ještě dražší. Pacienti musí počítat s tím, že si budou vše hradit z vlastní kapsy. Pouze některé pojišťovny přispívají stokorunovými částkami. „Péče dentálních hygienistů není zařazena v Seznamu zdravotních výkonů, s úhradami péče dentálních hygienistů nepočítá ani Úhradová vyhláška,“ konstatoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

Češi si oblíbili dentální hygienisty (zdroj: ČT24)

Pacienti si ale péči pochvalují. „Určitě je to rozdíl než předtím – čistší, hladší,“ tvrdí jeden z pacientů – Zdeněk. Dentální hygiena se dá studovat na střední, vyšší odborné a teď už i vysoké škole. A poptávka po těchto odbornících stále stoupá.