Mají za úkol chránit prezidenta, není jich ale dost

Praha - Českou armádu posílilo 300 nových vojáků. Přesto jich dál chybí několik tisíc, velení hodlá stav doplnit během tří let. S nedostatkem lidí se potýká i speciální složka - Hradní stráž.

Hradní stráž hlásí nedostatek lidí (zdroj: ČT24)

Hradní stráž má chránit a bránit sídla prezidenta. Její příslušníci nepřetržitě hlídají Pražský hrad a zámek v Lánech. Připravují se zároveň na všechny možné krizové situace. V současné době slouží v prezidentské gardě přes 580 vojáků - přitom podle tabulkových míst jich má být 610.  

Lidé chybí hlavně ve strážních rotách. „Někteří lidé musí dělat víc práce, začínají být unavení a únava na lidech je znát,“ konstatoval vedoucí praporčík 1. strážní roty Hradní stráže Petr Kaňka. „Máme zájem o vojáky, kteří sloužili a mají zkušenosti, i když musí procházet výcvikem k Hradní stráži,“ podotkl náčelník Vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc. 

Z necelých 600 vojáků Hradní stráže je jenom minimum žen - přesně 10. Jednou z nich je právnička jednotky Natálie Hynková. Má za sebou i misi v afghánském Lógaru. „Je to určitě dobrá zkušenost, poznáte charakter lidí, jiné prostředí,“ říká právnička. „Chceme, aby děvčata splnila stejná kritéria jako muži, a v tom si myslím, že je to pro ženy komplikované,“ konstatoval velitel Hradní stráže Radim Studený. 

Za nedostatek lidí u Hradní stráže mohou i speciální podmínky pro přijetí. Uchazeči musejí mít určitou výšku a váhu a zájemce navíc čekají - na rozdíl od přijímacího řízení do armády - další psychotesty. Všichni musejí mít také bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. „Aby byli morálně bezúhonní a neměli kontakty s podsvětím,“ vysvětluje Studený. 

Plné stavy strážních jednotek chce mít vojenská kancelář prezidenta i velení Hradní stráže co nejdřív. Mají to stihnout už během jednoho roku.