Regionální operační programy končí. Nahradí je nový systém

Brno - Čerpání evropských dotací se zásadně změní. Regionální operační programy (ROP), díky kterým získávaly obce a města v Česku evropské peníze, totiž letos končí. Nahradí je nový systém - Integrovaný regionální operační program. Příjemci dotací teď musí dokončit schválené projekty a vyúčtovat je ještě během tohoto roku. Od roku 2007 se jen na jižní Moravě a Vysočině uskutečnila skoro tisícovka projektů.

Díky dotacím z Bruselu v Rajhradu u Brna zmodernizovali školu. Ve všech třídách jsou nyní interaktivní tabule a vznikly tam i speciální učebny pro výuku jazyků. „Máme sluchátka, díky kterým žáci poslouchají přímo učitele nebo rodilého mluvčího z nahrávky,“ řekl ředitel Základní školy T. G. Masaryka Rajhrad Zdeněk Motlíček. Škola také před několika lety postavila víceúčelové hřiště za víc než 5 milionů korun.

V Rajhradu mají nejen opravenou školu, ale také klášter nebo novou silnici. Právě na opravu okresních cest a rozvoj obcí příspívala Evropská unie prostřednictvím ROPů nejčastěji. Vesnice a města jižní Moravy a Vysočiny už získaly díky dotacím z ROP Jihovýchod téměř 15 miliard korun.

Na co přispěl ROP Jihovýchod?

  • 91 kilometrů cyklostezek
  • 410 kilometrů stezek pro pěší
  • 428 kilomterů silnic II. a III. třídy
  • 36 opravených památek
  • 15 nově vybavených nemocnic
  • 106 nových a rozšířených škol
  • 765 nových pracovních míst

Zdroj: ROP Jihovýchod

Schválené projekty se musí dokončit

ROPy letos končí, během letošního roku by je měl nahradit nový program takzvaný iROP - Integrovaný regionální operační program. Ti, kteří chtějí podat nový projekt, si zatím musí počkat. Naopak ti, kteří chtěji už schválený projekt proplatit, si musí pospíšit. „Do konce roku musíme proplatit zhruba pět miliard korun ale všechny projekty, na které peníze mají jít, jsou v běhu a předpokládáme, že se to zdárně podaří,“ sdělila mluvčí Úřadu Regionální rady Jihovýchod Kateřina Dobešová. Úřad přislíbil, že nevyčerpané peníze nepošle zpátky do Bruselu. Putovat mají k brněnskému dopravnímu podniku na nákup nových trolejbusů a tramvají.

ROP Jihovýchod byl na začátku roku odebrán z krizového plánu České republiky a nemusí být nadále sledován jako rizikový. Je jediným ROPem, kterému se podařilo. Dodnes proplatili jeho pracovníci 711 projektů za 15 miliard korun. Do konce roku se musí v rámci programu dokončit 224 projektů.

Jak si vedl operační program ROP Jihovýchod? (zdroj: ČT24)