Amnestovaní manažeři vytunelovaných fondů žádají odškodnění

Hradec Králové - Manažeři vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia včetně Miroslava Hálka žádají ministerstvo spravedlnosti o odškodnění za nesprávný úřední postup. Policie kauzu vytunelovaných fondů začala řešit před osmnácti lety, v roce 2013 ale soud zastavila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Nyní dohromady požadují od státu zhruba 65 milionů korun.

Bývalý šéf fondů Miroslav Hálek chce odškodné přes 48 milionů korun, ostatních šest manažerů požaduje po státu dohromady přes 16 milionů korun. ČT to sdělila mluvčí Olga Mičanová z Krajského soudu v Hradci Králové.

Původní obžaloba vinila manažery z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Hradecký soud v říjnu 2012 při třetím projednávání případu uložil nižší tresty - dva tříleté a dva dvouleté tresty vězení. Odsouzena byla polovina z osmi obžalovaných, ostatní byli zproštěni. Soud tehdy také určil, že odsouzení by měli v různé míře fondům nahradit škodu v částce přes 700 milionů korun. Kauza Trend bývá označována za jeden z největších případů tunelování v Česku. Trestní stíhání osmi obžalovaných zastavil až Krajský soud v Hradci Králové v lednu 2013 na základě prezidentské amnestie.

Fond založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V roce 1995 jej prodali společnosti Královéhradecká Brokerská zastupované Miroslavem Hálkem. Následně podle obžaloby začaly prostředky fondu mizet na konta jiných firem. V roce 2000 skončil Trend v konkursu.

Vydáno pod