Homolka dostala unikátní navigační systém pro operaci srdce

Pražská Nemocnice Na Homolce začala při operacích srdečních arytmií používat unikátní navigační systém. Lékař přístroj neovládá manuálně, ale pomocí magnetického pole. Zákrok je tak výrazně přesnější. Nemocnice je teprve třetím zařízením na světě, které tento navigační systém využívá. Mají ho už jen ve španělském Madridu a v jihokorejském Soulu.

Přístroj dokáže vytvořit trojrozměrný obraz srdečního oddílu a jasně zobrazí, odkud vycházejí srdeční arytmie. Zavedenou tenkou trubičku, která do srdce doputuje cévami, pak lékař nasměruje přímo do tohoto bodu a abnormální tkáň uvnitř orgánu způsobující arytmie zničí. „Tkáň vlastně devitalizujeme a buňka pak není schopná elektrický impuls vytvářet,“ doplnil primář kardiologického oddělení Petr Neužil.

Podle mluvčí nemocnice Martiny Vápeníkové je předností nového přístroje především přesnost a možnost automatizace výkonu. „Tímto výkonem jsme o stupeň výš v léčbě srdečních arytmií,“ dodala. Léčba pomocí nové katetrizační jednotky je určena hlavně lidem s komplexními poruchami srdečního rytmu, kde je operativní zásah složitý a vyžaduje víc zobrazovacích metod.

Homolka má nový přístroj pro léčbu srdečních arytmií (zdroj: ČT24)

Za technologickou novinku ale nemocnice, a tedy ani daňoví poplatníci, nedali ani korunu. Firma, která systém vyvíjí, pracoviště na Homolce přímo oslovila a stroj mu nabídla zdarma. Dá se očekávat, že pokud se osvědčí, zváží jeho koupi i jiná zařízení.

Homolka je co do počtu výkonů největším českým pracovištěm pro léčbu poruch srdečního rytmu. V loňském roce zde provedli téměř 1 000 katetrizačních ablací, zhruba 500 implantací kardioverterů defibrilátorů a 600 implantací kardiostimulátorů.