Hasiči loni vyjížděli do akce každé tři minuty

Hasičská auta vyrážela během loňska k méně událostem než v roce 2013. Ani tak se jim nepodařilo zabránit tomu, že v plamenech zahynul vyšší počet lidí. Konkrétně při požárech v Česku loni zemřelo 114 lidí, tedy o tři více než v předchozím roce. Hasiči zasahovali u více než sta tisíc případů, a to každé 3,5 minuty.

Hasiči loni řešili celkem 100 776 událostí, což je o zhruba jedenáct tisíc méně ve srovnání s rokem předtím. Nejčastěji zasahovali při požárech a dopravních nehodách, zachránili nebo evakuovali více než 50 tisíc osob. Při živelních pohromách to bylo přes devět tisíc lidí. Během zásahů bylo téměř 430 hasičů zraněno.

  • Celkem se stalo 17 388 požárů, o dvě stovky více než v roce 2013. Požáry vznikaly především kvůli technickým závadám, nedbalosti dospělých a úmyslným zapálením.
  • Oproti roku 2013 také přibylo dopravních nehod. Hasiči pomáhali u 19 tisíc havárií. 

Loňskou škodu způsobenou ohněm hasiči vyčíslili na zhruba 2,2 miliardy, přičemž v roce 2013 to bylo o 200 milionů více, shrnul rok 2014 šéf generálního ředitelství hasičů Drahoslav Ryba. Kvůli ohni v domácnostech zemřelo 52 lidí a škoda se vyšplhala na 346 milionů.

František Zadina, náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení:

„Zachráněno nebo evakuováno bylo 50 496 osob, což je plus 5,8 procenta. V přepočtu to znamená, že každých 10 minut a 24 sekund byla zachráněná nebo evakuovaná osoba z ohrožených prostor.“ 

Nehoda dvou kamionů na dálnici D2
Zdroj: ČT24/HZS JMK

Hasiči si polepšili

Podle Ryby byl loňský rok pro hasiče úspěšný hlavně díky ustálení rozpočtu. Mzdy se jim dorovnaly na úroveň před snížením, letos současně do sboru přibude 61 nových členů. Vláda se zvýšením počtu hasičů souhlasila. „Podařilo se hasiče začlenit do první skupiny zvláštního příplatku,“ dodal Ryba s tím, že se jedná o příplatek kvůli rizikové práci, o který hasiči dlouhodobě usilovali. 

Sbor se však podle něj i nadále potýká s problémy zejména v investicích ze strany státu a některé projekty se prý nedaří realizovat tak rychle, jak by bylo potřeba. Týká se to například národního informačního systému.

Modernizovat techniku potřebnou k záchranným akcím by měly pomoct peníze z Fondu zábrany škod. Do něj už pojišťovny poslaly přes půl miliardy korun - od loňska do něj musejí odvádět tři procenta z povinného ručení. A právě více než polovina peněz má na nákup technického vybavení hasičů posloužit. „Hasičskému záchrannému sboru je určeno minimálně 60 procent těchto peněz. Přitom 20 procent je určeno dobrovolným hasičům,“ vysvětluje mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Vydáno pod