Petr Pavel chce skončit v čele generálního štábu 29. května

Praha - Náčelník generálního štábu Petr Pavel by v čele české armády rád skončil 29. května. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Od června totiž zamíří do vedení NATO. Pavel také uvedl, že v pátek hovořil s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Vysvětloval mu svůj postoj v otázce jmenování nového šéfa Vojenské police. Stropnický chce na tento post dosadit právníka Pavla Kříže i přes odpor velení armády.

Petr Pavel v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Na termínu předání generálního štábu je Pavel dohodnut se svým nástupcem Josefem Bečvářem. Věří, že se mu podaří domluvit i s prezidentem republiky Milošem Zemanem a ministrem obrany Martinem Stropnickým. „Já jsem navrhl panu prezidentovi, stejně tak panu ministrovi, aby k té výměně došlo 29. května, což je rozumný termín, který mi vytvoří prostor pro řádné převzetí funkce v Bruselu a zároveň mi umožní dotáhnout do konce všechny plánované akce v prvním pololetí tohoto roku,“ uvedl Pavel.

Mezi Pavlem a Stropnickým panuje v posledních týdnech napjatá atmosféra. Nejprve se nepohodli v otázce nasazení vojáků na ostrahu muničních skladů ve Vrběticích. Podle Pavla se rozhodně nejedná o nechuť armády pomoci civilnímu obyvatelstvu, ale o nemožnost plnit v případě nasazení ve Vrběticích vládou dříve uložené úkoly. Česká armáda je podle něj poddimenzovaná, k plnému stavu jí chybí zhruba 5 000 vojáků. „Jestliže z toho ještě odečteme další vojáky na neplánované úkoly, tak plán výcviku se stane ještě méně intenzivním. Neměl jsem možnost to vládě vysvětlit,“ popisuje Pavel důvod sporu.

Spor o šéfa Vojenské policie

Tento týden vygradoval mezi Pavlem a Stropnickým také rozpor ohledně postu šéfa Vojenské policie, na nějž chce ministr obrany dosadit Pavla Kříže i přes odpor velení armády. Petr Pavel před několika dny prohlásil, že je připraven požádat o odvolání z funkce, pokud by hodnoty jako loajalita a respekt k pravidlům, které v armádě zastává, byly na překážku jejímu chodu. „Doufám, že nebude důvod, abych žádost podával,“ dodává Pavel.

Stropnického kanidát na šéfa Vojenské policie Pavel Kříž
Zdroj: ČT24

Stropnický tvrdí, že dosavadní způsob výběru šéfa Vojenské policie nedává smysl, protože „Vojenská policie je složkou, která spadá přímo pod ministra obrany a je kontrolní složkou Armády České republiky. Je tedy nanejvýš nelogické, aby na doporučení byl jmenován někdo, kdo má být kontrolorem toho, který ho doporučoval,“ vysvětluje Stropnický.

Pavel ale takovou argumentaci odmítá. „Primárním úkolem Vojenské policie není kontrola armády. Kontrolní funkci vykonává Vojenská policie vůči celému rezortu,“ oponuje Pavel. Z logiky Stropnického úvahy by tedy nominace šéfa Vojenské policie byla podle Pavla protismyslná z každé části rezortu, neboť i lidé na ministerstvu spadají pod kontrolu Vojenské policie.

Navíc, náčelník Vojenské policie z principu nemá přístup k rozpracovaným případům. Je-li proto Stropnického motivací k jmenování Pavla Kříže do funkce šéfa Vojenské policie urychlení některých případů, jak tvrdí, měl by podle Pavla spíše vybrat nového šéfa vyšetřovací složky. „V tomto případě by dávalo mnohem větší smysl, aby se pozornost zaměřila na šéfa odboru vyšetřování, protože ten je tím, kdo má přístup k těm spisům.“

Petr Pavel, náčelník českého generálního štábu, se v červnu tohoto roku stane novým předsedou Vojenského výboru NATO, tedy jedním z nejvyšších vojenských představitelů v celé Evropě.