Pro boj o druhého muže ANO má největší podporu Faltýnek

Praha – Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek dostal z krajských sněmů nejvíce nominací na prvního místopředsedu. Také předseda hnutí Andrej Babiš, který má před celostátním sněmem v podstatě neotřesitelnou pozici v čele, podporuje Faltýnka na prvního místopředsedu. Zajímavější se zdá souboj o křesla čtyř řadových místopředsedů, na které kandiduje minimálně dvakrát tolik zájemců.

Pro pozici prvního místopředsedy hnutí mají sice nominaci i dvě místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová a předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová, utkají se ale zřejmě „pouze“ o posty řadových místopředsedkyň.

Zatímco řada kandidátů na místopředsedy mají nominace především z domovských regionů, Kleslovou navrhla i zlínská organizace. V jejím čele stojí Pavel Pustějovský, výrobní ředitel firmy DEZA, která je součástí Babišovy skupiny Agrofert.

Na křesla místopředsedů krajské organizace navrhly rovněž místopředsedu sněmovního rozpočtového výboru Jana Volného, šéfa hospodářského výboru Ivana Pilného, poslankyni Radku Maxovou, nynějšího člena předsednictva a poslance Ladislava Okleštěka či šéfa sněmovního volebního výboru Martina Komárka. Nominaci mají i dva ministři, a to ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický.

Nominaci na post první místopředsedkyně získala od moravskoslezské organizace také místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová. „Pro kandidáta na předsedu sněm hlasoval jednomyslně,“ uvedl předseda krajské organizace hnutí Radim Vrbata. Dodal, že pokud by Kotrlová neuspěla v kandidatuře na první místopředsedkyni, bude usilovat o post řadové místopředsedkyně, popřípadě jen členky předsednictva hnutí.

Babiš, který hnutí na konci roku 2011 založil a dodnes je hlavní tváří a osobností ANO, má zatím na předsednické místo podporu ze všech regionů. Pravděpodobně nebude mít protikandidáta. O tom, koho by chtěl ve vedení ANO, nechce příliš mluvit. Před časem se zmínil, že by v předsednictvu měli být lidé, kteří se na úspěchu a práci v hnutí podílejí. Podle některých zástupců ANO by zase v předsednictvu mělo mít své zástupce co nejvíce krajských organizací.

Vydáno pod