Chřipka řádí po celém Česku, epidemie vypukla už v pěti krajích

Praha - Chřipková epidemie vypukla už v pěti krajích. Více než 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel hlásí ve středních Čechách, na Pardubicku, Zlínsku a v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Podle hygieniků navíc bude počet nemocných ještě dál stoupat a epidemie postupně vypukne po celé zemi. Někde proto nemocnice vydaly zákaz návštěv, jinde už dokonce zavřeli školy.

„Když budeme hovořit o nárůstu, tak ten je nejvyšší ve věkové skupině 25–59 let. V absolutních číslech je pak největší nemocnost u malých dětí, což je ale typické,“ vysvětluje Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.  

V Pardubickém kraji připadá na 100 000 obyvatel už 1 884 nemocných. Nejvíc lidí stoná v okresech Chrudim a Ústí nad Orlicí. Chrudimská nemocnice kvůli tomu už před dvěma týdny zakázala návštěvy. Podle hygieniků navíc bude počet onemocnění dále narůstat. V únoru už ale očekávají pokles. Ve statistice se projeví jarní prázdniny, kdy se děti často léčí doma bez návštěvy lékaře. „V tuto dobu už nedoporučujeme očkování proti chřipce. Nebylo by účinné, protože se člověk může nakazit dřív, než vakcína zabere,“ dodala vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

Ve Zlínském kraji zakázaly tři velké nemocnice (Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín) kvůli epidemii návštěvy. Nárůst chřipkových nemocí tu byl dramatický, oproti minulému týdnu téměř o 80 procent. V kraji nyní stoná 2 213 ze 100 000 obyvatel. Zákaz návštěv platí také v některých domovech pro seniory. Nejnověji vyhlásila chřipkovou epidemii i jižní Morava. Za poslední týden tu vzrostl počet nemocných akutním respiračním onemocněním a chřipkou zhruba o 7 000. Kraj už zavřel několik škol. Nemocnice ale zatím návštěvy neomezují. Nejvíce postižené je Brněnsko a Hodonínsko.

V některých krajích vypukla chřipková epidemie (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji stoupl za poslední týden počet pacientů o více než 38 procent. Hygienici proto nově zakázali návštěvy v nemocnicích v Českém Krumlově, ve Strakonicích a v Prachaticích. Už ve středu zakázaly návštěvy i nemocnice v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci. Ve středních Čechách narostl tento týden počet nemocných s chřipkou o necelých 18 procent. Nejvíc lidí onemocnělo v okrese Benešov - 54 procent. Naopak v okrese Praha-východ nemocnost dokonce zhruba o polovinu klesla.

Na hranici epidemie se pohybuje hněd několik krajů. V Ústeckém už naplno chřipka propukla na Lounsku, Mostecku a Teplicku. Vysoký počet nemocných je také v Praze, Plzeňském kraji nebo na Vysočině. V hlavním městě přibylo tento týden chřipkových onemocnění u dospělých o víc než 40 procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2010. U dětí se nárůst z předchozího týdne zpomalil. Celkově ale stoupla nemocnost v hlavním městě o 17 procent. Nárůst u dospělých je odrazem předchozího nárůstu nemocnosti u dětí. „Klasicky to odpovídá, dítě zavleče infekci domů a onemocní pak dospělí,“ dodala Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.