Světoví odborníci v Česku testují, jak hoří dům

Ostrava – Do budovy bývalé briketárny a kotelny na Sokolovsku se sjeli odborníci, kteří tvoří matematický model požárů velkých budov. Budovu zapálí a pomocí přesného měření, termokamer a dronů pak budou detailně zjišťovat, jak se rozvíjí požár ve velkých budovách. Zjistí také, jak odolné jsou materiály, ze kterých je objekt postaven.

Světoví odborníci testují, jak hoří dům (zdroj: ČT24)

Odborníci z University of Edinburgh ve spolupráci se švédským výzkumným ústavem a Vysokou školou báňskou v Ostravě provádí zcela unikátní výzkumný test. V bývalém areálu Sokolovské uhelné zapálili jednu z budov, kterou nechají úplně shořet.

Vhodnou budovu hledali odborníci po celém světě, nakonec ji našli nedaleko Sokolova. Jde o bývalou briketárnu či kotelnu. Protože byl objekt postupně přestavován k různým účelům, má uvnitř různé druhy materiálů i konstrukcí. „Tento objekt jsme hledali velice dlouho a je pro nás velice přínosný,“ uvedla odbornice na požární bezpečnost Kamila Kempová z University of Edinburgh s tím, že pro úspěch testu je důležité i to, že se jedná o velmi rozlehlý objekt.

Do objektu výzkumníci umístili  kromě sedmi tun dřeva také velké množství termočlánků a měřicí aparatury, konkrétně 54 termočlánkových stromů a další měřidla pro měření teploty uvnitř konstrukcí. „Jedná se o přírodní požár, který může nastat v jakékoli budově,“ uvedla Kempová. Data z tohoto výzkumu budou sloužit pro tvorbu matematického modelu, který popíše požár budovy a může tak pomoci při hašení reálných požárů.