V ČR odsouzeného Soghojana Arménie propustila na svobodu

Jerevan - Údajný mafiánský boss Andranik Soghojan odsouzený v Česku na 22 let vězení byl arménskými úřady propuštěn na svobodu. Píší o tom arménská média s odvoláním na informaci tamního ministerstva spravedlnosti. Jerevanský soud odmítl ministerskou žádost o prodloužení vazby s odůvodněním, že potřebné dokumenty prý z Prahy nedorazily. Soghojan je podle českých vyšetřovatelů „vorem v zakoně“. V rámci ruskojazyčné mafie se takto označují vysoce postavení zločinci.

V Česku odsouzený Soghojan byl na konci října zadržen policií v Jerevanu. Česká strana dlouhodobě žádá arménské úřady o převzetí výkonu rozsudku. Tamní ministerstvo to ale odmítlo s tím, že své občany do cizích států nevydává. Čeští zástupci proto obratem poslali do Arménie žádost o prodloužení Soghojanovy vazby na arménském území.

Koncem loňského listopadu následně jerevanský soud vyhověl žádosti a prodloužil vazbu o další dva měsíce. Novou žádost ale minulý týden už odmítl. Podle serveru news.am mělo české ministerstvo pět dní na odvolání, které ale zřejmě nepodalo.

Soghojan si podle rozsudku objednal v roce 2007 v Praze vraždu podnikatele pocházejícího také z Arménie. Při následné divoké honičce v hlavním městě byl omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Pražský městský soud nejprve Soghojana dvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Definitivní trest Soghojan dostal loni v říjnu, tedy v době, kdy byl už dlouhou dobu v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby. Do vězení měl nastoupit v září. Když neuposlechl, vydal na něj pražský městský soud evropský zatykač.

Andranik Soghojan
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Případ „vora v zakoně“ Andranika Soghojana:

  • duben 2009 - Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oznámil, že policisté zadrželi skupinu osob napojenou na ruskojazyčný organizovaný zločin v ČR. Mezi zadrženými byl i Armén Andranik Soghojan, který podle ní představoval takzvaného „vora v zakoně“, tedy vysokou autoritu zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie obvinila Soghojana z toho, že usiloval o život arménského podnikatele.
  • červen 2009 - Pražský městský soud uložil Ukrajinci Timuru Treťjakovovi doživotí za nájemnou vraždu řidiče Sazky a pokus o vraždu arménského podnikatele. Soud předvolal jako svědka i Soghojana, který podle policie vraždu objednal. Odvolací soud zmírnil Treťjakovi trest na 22 let vězení.
  • červen 2010 - Soud začal řešit případ Soghojana a dalších obžalovaných. Soghojan odmítl vypovídat, obžalobu označil za nepravdivou.
  • září 2010 - Detektivové z ÚOOZ obvinili Soghojanova advokáta Julia Kramariče z podplácení svědků. Obvodní soud v roce 2013 uznal Kramariče vinným z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz výkonu činnosti advokáta na 2,5 roku. Městský soud v Praze následně rozsudek zrušil, ale Kramaričovo chování označil za neetické a v rozporu se zákonem o advokacii. Kvůli promlčecí lhůtě se případem nemohla zabývat ani advokátní komora v kárném řízení.
  • říjen 2010 - Městský soud v Praze zprostil Soghojana obžaloby. Spolu s ním osvobodil i další tři muže. Všechny propustil z vazby, Soghojan poté opustil ČR.
  • duben 2011 - Vrchní soud v Praze částečně zrušil zprošťující verdikt z října 2010 a případ vrátil Městskému soudu v Praze. Ten Soghojana a další čtyři muže podezřelé z objednání vraždy po roce znovu osvobodil. To ale vrchní soud i podruhé zrušil.
  • únor 2013 - Městský soud v Praze uložil Soghojanovi dvaadvacetiletý trest vězení. Jeho spoluobžalovaní si vyslechli tresty od 12 do 18 let. Odsuzující rozsudek padl poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce.
  • říjen 2014 - Arménská policie Soghojana zadržela. Česko s Arménií dlouho diskutovalo o tom, že by si Soghojan odpykal trest ve své vlasti. Arménské úřady pak informovaly Prahu, že vydání zadrženého muže do ČR místní zákony neumožňují.
Vydáno pod