Přerovský soud projednává kauzu spojenou s Čunkem, Vaškůj přišel

Přerov - Přerovský soud začal projednávat případ zlínského podnikatele Romana Vaškůje, známého z údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Vaškůj čelí obžalobě, že se společně s Petrem Šmiřákem pokusil ovlivnit korunní svědkyni v Čunkově kauze Marcelu Urbanovou, aby změnila výpověď. Měli jí za to nabízet 750 tisíc korun. Vaškůj se hájí tím, že šlo o cílenou provokaci, která měla Urbanovou zdiskreditovat. Podnikatel byl do úterý v nemocnici, dnes se ale k soudu dostavil, jinak se vystavoval nebezpečí  vazby.

Státní zástupce Miroslav Stoklásek tvrdí, že se Vaškůj a Šmiřák na celé akci předem domluvili, aby řízení ovlivnili v Čunkův prospěch. „Obžalovaný Vaškůj vyhotovil několik listin, ve kterých bylo prohlášení, že policisté vyšetřující kauzu Čunka měli postupovat v rozporu s trestním řádem,“ uvedl žalobce. V listinách bylo uvedeno, že policisté měli už připravenou výpověď, kterou Urbanová měla podepsat. Bývalé Čunkově sekretářce za to měli obžalovaní nabízet finanční kompenzaci, statisícové zakázky a dovolenou.

Vaškůj i Šmiřák, který si v současnosti odpykává ve vězení trest za jiný trestný čin, odmítli vypovídat a popírají, že by se dopustili nějakého trestného činu. Vaškůj chce, aby hlavní líčení probíhalo v jeho nepřítomnosti. Pouze prohlásil, že vyhotovil tři listiny - v jedné byla omluva Čunka, v druhé prohlášení Urbanové, že je její výpověď lživá, a ve třetí finanční kompenzace. „Nic nebylo myšleno vážně, ale jako vějička, aby se odhlalily její pohnutky,“ řekl Vaškůj.

Před soudem vypovídala také Urbanová. Uvedla, že se během schůzky mezi ní a obžalovanými schválně tvářila, že má o jejich nabídku zájem. „Řekli mi, že Čunek sedí na balíku peněz z EU, který by se jim tak otevřel,“ řekla. Dalším předvolaným svědkem byl vyšetřovatel Milan Šošovička, který potvrdil, že se Urbanová kvůli nátlaku sama obrátila na policii. Popřel také, že by jí policisté podstrkovali nějakou výpověď. „Po celou dobu vypovídala stejně,“ uvedl Šošovička.

Na čtvrtek a pátek je naplánováno další jednání, na pátek jsou předvolaní Čunek a i ministr práce Petr Nečas. Rozsudek ale podle předsedy senátu Jiřího Barboříka zatím nepadne.

Marcela Urbanová stála u zrodu údajné Čunkovy korupční aféry, když kriminalisty upozornila na údajný úplatek, který měl vicepremiér ještě jako starosta Vsetína převzít od realitní společnosti H&B Real. Případ Čunka se nakonec před soud vůbec nedostal. Podle žalobců k trestnému činu nedošlo.