Pieta v Terezíně završila české vzpomínání na oběti Osvětimi

Terezín - Desítky předsedů a místopředsedů evropských parlamentů si v Terezíně společně s řadou lidí, kteří nacistický teror přežili, připomněly osud obětí holocaustu. Akce navazovala na pražské mezinárodní fórum k výročí osvobození nacistického vyhlazovacího a koncentračního tábora v polské Osvětimi. K tomu došlo na den přesně před sedmdesáti lety.

Účastníci piety, děti i pamětníci uctili v Terezíně památku oběti holocaustu zpěvem žalmu. V rámci smuteční ceremonie byl také odhalen památník zesnulým; jeho autorem je český sochař Aleš Veselý.

V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do věznice gestapa v Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora Richard v Litoměřicích přes 200 000 vězňů. Nejvíce, přes 150 000 lidí, trpělo v židovském ghettu. Byli mezi nimi lidé z Čech, Slovenska, Polska, Jugoslávie, Rakouska, Francie, Itálie, Nizozemska či Maďarska. Každý pátý zemřel přímo v Terezíně, na 100 000 jich zahynulo po deportaci v koncentračních vyhlazovacích táborech; vagony přitom mnohdy mířily právě do Osvětimi.

Mezi deportovanými byli i rodiče tajemníka Federace židovských obcí v ČR Tomáše Krause. Na oba při pietní akci vzpomínal. Lidé, kteří přežili holokaust, se podle něj dělí na dvě skupiny. „První zachovává mlčení. Nezmiňují nic, co by jen vzdáleně tuhle historii připomínalo. A druhá chce naopak všechno sdílet. Chtějí vykřičet svoje svědectví a chtějí varovat. Oby typy lidí znám. Prvním byla moje matka, druhým můj otec,“ uvedl Kraus.

Představitelé parlamentů evropských zemí se v Terezíně připomněli oběti holocaustu.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČT
Terezínská pieta za oběti holocaustu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČT

Zapomenutý holocaust Romů?

Pietní akce v Terezíně byla poslední akcí v rámci pražského fóra Let my people live. Předsedové parlamentů se v deklaraci shodli, že parlamenty, vlády i společnost na celém světě musí zaujmout politiku nulové tolerance vůči antisemitismu a zločinům z nenávisti.

Na terezínském Národním hřbitově si připomněli romský holocaust také aktivisté ze sdružení Konexe. Podle Ivany Čonkové z Konexí romské oběti holokaustu téměř nikdo nepřipomíná. „Myslíme si, že v současné době je a v minulosti byl (romský holocaust) zapomínán a není dosud odhalen a důstojně vzpomínán. Můžeme to vidět na příkladu prasečí farmy v Letech u Písku, která se stále provozuje na místě romského koncentračního tábora,“ řekla Čonková.

UDÁLOSTI: Česká pieta za oběti holocaustu (zdroj: ČT24)