Kantor vyzval ke spojenectví Západu a Ruska v boji s radikály

Praha – Spojené státy, Velká Británie, Francie a Rusko by se měly chopit přední role v boji s radikálním islámem, neonacismem či antisemitismem. Na závěr konference k výročí holocaustu to prohlásil prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor. Bývalým válečným velmocem by pak měla pomoci také Evropská unie.

Kantor ve své řeči mluvil o USA, Velké Británii, Francii a Sovětském svazu jako o zemích, které osvobodily na konci druhé světové války nacistické koncentrační tábory. „Budu velmi rád, kdyby stejné spojenectví osvoboditelů Osvětimi, Terezína, Buchenwaldu se znovu chopilo přední role v boji s radikálním islámem, neonacismem a antisemitismem,“ řekl Kantor. „A samozřejmě dnes je tu další silná moc, která by měla být silným spojencem těch předchozích, a to je moc a síla Evropské unie,“ dodal.   

Kantor svým vystoupením uzavřel dvoudenní fórum proti extremismu a xenofobii, které se konalo na Pražském hradě. Krátce před ním vyzval prezident Miloš Zeman ke sjednocené ozbrojené akci proti Islámskému státu, které by se měli zúčastnit pokud možno všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN.  

Zeman již dopředu avizoval radikální proslov. Podle předsedy izraelského parlamentu Juli Edelsteina svůj slib dodržel. Poznamenal ale zároveň, že pronesená slova považuje za „normální“, nikoli radikální. „Je radikální říkat, že jsme slabí v boji se zlem? Je radikální říkat, že bychom neměli vyjednávat s teroristy, ale bojovat s nimi?“ poznamenal Edelstein.  

Zároveň pochválil Česko za jeho trvalou snahu o boj proti antisemitismu a dalším formám nenávisti. Není podle něj na evropském kontinentu běžné, aby Židé mohli chodit po ulici a nemuseli schovávat svou víru. Edelstein v projevu také kritizoval štvavá vyjádření světových novinářů či politiků proti Izraeli.  

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz zase varoval před tím, že kdyby měla v současné době moc nacistická ideologie, všichni účastníci pražského fóra by se stali její obětí a skončili v koncentračních táborech. „Jsme silní, máme moc, máme vliv. A to nás zavazuje, abychom se s našimi možnostmi každou sekundu postavili objevujícímu se zlu, abychom mu řekli, že jsme proti němu,“ zdůraznil.

Pražská deklarace: Nulová tolerance vůči antisemitismu

Parlamenty, vlády i společnost na celém světě musí zaujmout politiku nulové tolerance vůči antisemitismu a zločinům z nenávisti. V tzv. Pražské deklaraci se na tom shodli předsedové parlamentů zastoupení na pražském mezinárodním fóru k výročí holokaustu. Šéfové parlamentů v dokumentu vyjádřili velké znepokojení z nárůstu projevů antisemitismu a zločinů z nenávisti zejména v Evropě. „Je proto nezbytně nutné, aby parlamenty, vlády, mezinárodní organizace a občanská společnost po celém světě zaujaly politiku 'nulové tolerance' proti těmto fenoménům,“ stojí v konečném textu deklarace. Zlikvidování těchto nešvarů je podle autorů možné pomocí vzdělávání, legislativních opatření a vynucováním si práva.