Chřipka v Česku sílí, na jihu Moravy epidemie

Počet lidí, kteří onemocněli chřipkou, za minulý týden vzrostl o 122,4 procenta. V případě akutních dýchacích infekcí vzrostla nemocnost o 21,1 procenta. Opět vzrostl počet nemocných v Praze, za poslední týden se přidaly kraje Vysočina a Středočeský a v Jihomoravském kraji začala epidemie.

Národní referenční laboratoř uvedla, že vzhledem k výrazným rozdílům mezi kraji hodnotí situaci jako postupující regionální epidemie, nyní ji vyhlásil Jihomoravský kraj, kde na 1,2 milionu obyvatel připadá přibližně 20 tisíc nakažených. Nemocných výrazně přibývá i v Praze, ve Středočeském kraji a na Vysočině. „Ze 119 virologických vyšetření byl ve 45 případech prokázán virus chřipky a v šesti případech jiné respirační viry,“ uvedla laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.

Také v Evropě je podle epidemiologů vidět postupující epidemická vlna. Oproti šesti státům, které ve druhém kalendářním týdnu vykazovaly plošnou epidemii, počty onemocnění dále stoupaly a plošnou epidemii hlásí již 12 zemí. Stejně jako v Česku převažuje subtyp chřipky A/H3N2. Dobře je na tom ještě Slovensko, Polsko, Dánsko nebo Řecko.

Chřipka v Evropě
Zdroj: ČT24

Chřipka uzavírá instituce

Na Vysočině rostoucí počty nemocných vedly k uzavření mateřské školy v obci Jamné na Jihlavsku, od pondělí se neučí na Základní škole Wolkerova v Havlíčkově Brodě a návštěvy jsou kvůli zvýšené nemocnosti personálu zakázány v Domově důchodců v Pelhřimově. Právě děti a senioři se počítají mezi skupinu, kde nemoc bují nejvíc. Na Vysočině minulý pátek evidovali 1346 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Fakultní nemocnice Hradec Králové zakázala návštěvy u pacientů na odděleních jednotky intenzivní péče (JIP), na čtvrté interní hematologické klinice, na oddělení A třetí interní gerontometabolické kliniky a na oddělení E druhé interní gastroenterologické kliniky. V ostatních místních nemocnicích k takovému kroku zatím nepřistoupili. V uplynulém týdnu bylo podle Krajské hygienické stanice hlášeno v Hradeckém kraji 1383 nemocných na 100 tisíc obyvatel.