Uprchlý exposlanec Wolf, který se vyhýbá vězení, žádá o milost

Ostrava - Mezinárodně hledaný exposlanec Petr Wolf z Ostravy, který je za dotační podvod odsouzený k šestiletému vězení, požádal o milost. Informoval o tom Deník. Wolf se vyhýbá nástupu do vězení, na útěku je už dva roky. Je na něho vydaný mezinárodní zatykač, policie po něm marně pátrá. Žádost o milost posoudí ministerstvo spravedlnosti, které ji může zamítnout nebo postoupit prezidentovi.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová potvrdila, že úřad žádost o milost pro Petra Wolfa přijal. „Odůvodněna je tím, že na odsouzeném bylo spácháno bezpráví a že Ústavní soud, který mohl svým rozhodnutím vše napravit, tak neučinil,“ informovala Hrochová.

Informace k případu ministerstvu dodal Krajský soud Ostrava. „V těchto dnech jsme odeslali podklady ke všem rozhodnutím, která se Petra Wolfa týkala,“ potvrdil ostravský soudce Miroslav Mucha, který měl případ na starosti. „Jako soudce mne mrzí, že pan docent Wolf, člověk s takovým morálním kreditem a právním vědomím, nerespektuje pravomocné rozhodnutí a vyhýbá se nástupu do vězení,“ podotkl Mucha.

Ministerstvo spravedlnosti žádost posuzuje

Petr Wolf od začátku odmítal, že by se podvodu dopustil. Tvrdil, že šlo o politickou objednávku. Soudy však o tom nepřesvědčil. Proti verdiktu ostravského soudu, který ho roku 2012 odsoudil k pětiletému vězení, se marně odvolával. Vrchní soud mu trest ještě o rok zpřísnil. Neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu a loni zamítl jeho stížnost také Ústavní soud České republiky.

Žádost o milost je pro něho poslední nadějí. Mluvčí Hrochová uvedla, že ministerstvo ji nyní vyhodnocuje. Návrh pak dostane k rozhodnutí ministryně spravedlnosti. Ta může žádost zamítnout, nebo ji posoudit kladně a postoupit prezidentovi. „Ministryně spravedlnosti nemá pravomoc milost udělit, to může udělat pouze prezident republiky,“ zdůraznila Hrochová. Dříve rozhodovala o milostech přímo hlava státu, Miloš Zeman ale po svém nástupu do funkce převedl posuzování žádostí na resort spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti
Zdroj: ČT24

Policie obvinila Petra Wolfa ze zneužití dotace v roce 2009. Kolegové ho zbavili poslanecké imunity. To už předlistopadový komunista vystoupil z ČSSD a jako nezařazený poslanec několikrát hlasoval s koalicí vedenou Mirkem Topolánkem z ODS - například pro umístění radaru v Brdech. Wolf od začátku odmítal jakoukoliv vinu. Tvrdil, že jde o politický proces, za kterým stojí tehdejší předseda strany Jiří Paroubek. Obvinil ho z vydírání v souvislosti s volbou prezidenta. Paroubek mu prý pohrozil, že když nebude hlasovat pro Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v jeho firmě. Jak se ukázalo, měl proč se toho bát.

Wolfova firma UT 2002 dostala v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí téměř 11 milionů na dva projekty, které se měly zabývat ochranou přírody či nakládáním s odpady. Jak později zjistila policie a soudy to potvrdily, ostravský podnikatel a poslanec utrácel peníze z dotace na dovolené a zahraniční cesty, které neměly s projekty nic společného, vykazoval statisíce za konzultace u neexistující společnosti. Tvrdil, že na projektech se budou podílet polské a moravskoslezské vysoké školy, ani jednu však neoslovil. „Není v tom nic politického. Jde o běžnou kriminální činnost,“ uvedl ostravský soudce Miloslav Mucha při odůvodnění rozsudku.