Rampula neuspěl se žádotí o odklad účinnosti svého odvolání

Praha - Odvolaný pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula u soudu neuspěl s návrhem na odklad účinnosti svého odvolání do doby, než soud rozhodne o jeho správní žalobě, kterou své odvolání napadl. Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková řekla, že soud rozhodl, nesdělila však, jak rozhodl, a odkázala na účastníky řízení. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková potvrdila, že soud Rampulově žalobě proti rozhodnutí ministra Jiřího Pospíšila (ODS) o jeho odvolání odkladný účinek nepřiznal.

Šéf žalobců Pavel Zeman podal návrh na Rampulovo odvolání letos v březnu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v červenci návrhu vyhověl. Zdůvodnil to tím, že Rampula postupoval nepřiměřeně a v rozporu se zákonem v takzvané kauze IPB. Vadilo mu také to, že nejméně od roku 2008 dostatečně nevyužíval svých pravomocí k řízení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a nereagoval na opakující se pochybení státních zástupců v trestních věcech. 

Rampula si proti rozhodnutí podal rozklad. Podle ministra se ale ve správním řízení následně potvrdilo, že šéf pražských žalobců porušil zákon. Pospíšil proto v polovině října Rampulu definitině odvolal. Odvolaný šéf pražských žalobců ale podal proti ministrovu rozhodnutí správní žalobu. Tvrdí, že jeho odvolání bylo nezákonné. „Žalobce v žalobě zejména odmítá tvrzení o tom, že by skutečně ve své řídicí práci pochybil, neboť činnost speciálního odboru byla opakovaně velmi pozitivně hodnocena ze strany nadřízeného orgánu, a to Nejvyššího státního zastupitelství,“ řekla už dříve mluvčí Lhotáková.

Dočasným vedením Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Pospíšil před několika dny pověřil na návrh Zemana náměstka nejvyššího státního zástupce Stanislava Mečla.