Senátní pokutu pro Drymla Ústavní soud nepřezkoumá

Praha – Soudní přezkoumání pokuty, kterou udělil Senát Parlamentu ČR svému bývalému členovi Vladimíru Drymlovi, je nepřípustné. Rozhodl tak Ústavní soud, na který se Dryml obrátil, protože odmítal dvacetitisícovou pokutu udělenou za slovní útok na jemenského lékaře záchranné služby. Dryml označil rozhodnutí Senátu za projev pozitivní diskriminace.

Ředitel vrchlabské nemocnice a bývalý senátor Vladimír Dryml již pokutu, kterou mu jeho někdejší kolegové nařídili za slovní výpad vůči jemenskému lékaři záchranky, uhradil. Nyní má jistotu, že ji nedostane zpět, protože se Ústavní soud odmítl zabývat jeho ústavní stížností. Podle soudu není možné, aby přezkoumal pokutu udělenou v disciplinárním řízení, které je projevem parlamentní autonomie. Poslanci a senátoři mají možnost volby mezi standardním přestupkovým a disciplinárním řízením. Pokud zvolí druhou variantu, nemohou se pak dovolávat soudní ochrany. „Samozřejmě jinak by tomu bylo, pokud by se (Dryml), stejně jako jiní občané, podrobil běžnému přestupkovému řízení,“ upozornila mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Soudci se přitom při hlasování v plénu neshodli, čtyři měli odlišná stanoviska. Vladimír Sládeček a Radovan Suchánek chtěli, aby Ústavní soud stížnost věcně projednal a rozhodl. Vojtěch Šimíček a Vladimír Kůrka potom označili stížnost za předčasnou, s ohledem na souběžně podanou žalobu ve správním soudnictví.

Dryml dostal pokutu za předloňský incident, kdy řekl lékaři jemenskému lékaři královéhradecké letecké záchranky: „Vrať se, odkud jsi přišel.“ Senátní imunitní výbor označil Drymlův výrok za rasistický a vyhodnotil ho jako přestupek. Pokutu, kterou výbor Drymlovi udělil, poté potvrdil Senát jako celek.

Ředitel nemocnice odmítá, že by byl jeho výrok rasistický. Lékař ho prý rozzlobil tím, že byla při příletu vrtulníku do nemocnice porušena její pravidla a bezpečnost zaměstnanců. Dryml předložil i znalecký posudek, podle kterého výrok nemohl být rasově motivovaný. Podle Drymla nyní hrozí to, že každý zaměstnanec cizí národnosti se nyní bude odvolávat na rasismus, kdykoli mu někdo vytkne nedostatky.

Vladimír Dryml zasedal v Senátu od roku 2008, kdy kandidoval na Královéhradecku za ČSSD. Se stranou se později rozešel, v roce 2012 přešel do Strany práv občanů. Po roztržce i s ní obhajoval loni mandát jako nestraník nominovaný uskupením Domov, ale vypadl v prvním kole.