Novoroční oběd: Sobotka a Zeman se přou o služební zákon

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka se prvně setkal s prezidentem Milošem Zemanem na novoročním obědě v Lánech. Poobědvaly s nimi i prezidentova choť Ivana a premiérova manželka Olga. Politici probírali i výbušné téma – služební zákon a jeho aplikaci v budoucnosti. Prezident totiž vloni normu vetoval a navrhl její přezkoumání u Ústavního soudu. Zeman a Sobotka ladili i společnou zahraniční politiku a čerpání z fondů EU.

„S panem prezidentem jsme měli možnost bilancovat uplynulý rok a probrat alespoň některé vládní priority pro rok 2015,“ uvedl po setkání Sobotka. Kromě služebního zákona a čerpání prostředků z EU probíral s prezidentem i přípravu zákona o prokazování původu majetku; Zeman prosazuje, aby tento zákon byl co nejpřísnější.

Souhra v zahraniční politice

Premiér Sobotka už před novoročním setkáním avizoval, že chce sladit zahraniční politiku vlády a Hradu. „My jsme se už na sklonku loňského roku dohodli, že provedeme opatření, abychom zlepšili koordinaci vystupování ústavních činitelů navenek. Teď probíhají přípravné práce na ministerstvu zahraničí,“ uvedl.

„Dotkli jsme se situace uvnitř EU i dalšího rozvoje vztahů s Čínou,“ poznamenal s tím, že Zemana informoval o jednání s čínským premiérem, kterého se spolu s dalšími šestnácti premiéry účastnil v Bělehradě. „Mezi priority patří otevření přímé linky mezi Šanghají a Prahou, což by se mělo odehrát právě v roce 2015,“ upřesnil.

Sobotka o Zemanovi před novoročním obědem

Premiér Sobotka kritizoval Zemana na konci loňského roku za to, že použil vulgární výrazy v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán a také za to, že zpochybňoval brutalitu zásahu proti demonstraci na Národní třídě 17. listopadu 1989.

„Já myslím, že pan prezident udělal několik chyb v událostech, které předcházely 17. listopadu. On sám si to určitě uvědomuje, je to zkušený politik, a určitě ví, jakým způsobem tuhle zemi reprezentovat v pozici prezidenta republiky. Ale máme šanci o tom mluvit a já myslím, že je dobře, že by spolu ústavní činitelé mluvit měli,“  doplnil v novoročním rozhovoru v ČT.

Slavnostní tabule

Lánští kuchaři připravili politikům a jejich manželkám slavnostní menu. Podávala se nejprve zámecká paštika s lánským pečivem, po níž následoval bažantí vývar. Hlavním chodem byla podle mluvčího Hradu daňčí pečeně se šťouchanými brambory, a jako dezert hosté dostali vanilkovou zmrzlinu. Sobotkovi strávili v Lánech zhruba hodinu a půl.

Zeman se rozhodl pro menší formát setkání

Miloš Zeman pozměnil i letos zvyklosti novoročních obědů, když se stejně jako loni rozhodl pro komornější formát. Zrušil společnou tiskovou konferenci a postavil se i proti předčítání z novoročního menu do televize. Prezidentům mluvčí Jiří Ovčáček k tomu uvedl, že Zeman nechce, aby bylo setkání tolik medializováno. „Nejde o to nechat se společně fotit. Vzájemné diskuse jsou četné. Když se podíváte na uplynulý rok, pan prezident se s premiérem setkával velmi často,“ uvedl Ovčáček.

Za týden čeká Zemana oběd se šéfy obou komor Parlamentu – poobědvá s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a šéfem Senátu Milanem Štěchem.

Tradice novoročních obědů v Lánech

Tradici novoročních obědů na zámku v Lánech zavedli prezident Václav Klaus a předseda vlády Vladimír Špidla, kteří se setkali se svými manželkami v roce 2004. „Abychom na začátku roku v rámci setkání premiéra a prezidenta pohovořili o věcech, které oba považujeme v politice naší země na následující rok za zásadní,“ vysvětlil tehdy Klaus.

Protokol od té doby určuje, že slavností oběd má trvat zhruba dvě hodiny a oba státníci musí přijít se svými manželkami, nebo sami. Partnerky, které nejsou manželkami, se oběda účastnit nemohou.

Témata setkání bývají různá

Témata setkání bývají tradičně klidnější. Loni probíral prezident Zeman s premiérem Jiřím Rusnokem zejména novelu vysokoškolského zákona. Zemanův předchůdce Klaus debatoval s premiéry například o koordinaci zahraničních cest či o ekonomické situaci Česka a eurozóny. Někdy ale politici probírali i výbušnou aktuální politickou situaci. V roce 2011 řešili Klaus a Nečas aféru bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila, který byl obviněn z korupce. Ten po několika měsících ve funci rezignoval kvůli nestrovnalostem na Státním fondu životního prostředí. 

Zajímavosti z novoročních obědů

2008 – Premiér Mirek Topolánek přišel do Lán bez doprovodu. S přítelkyní Lucií Talmanovou nebyl sezdaný, proto se podle protokolu oběda účastnit nemohla. Prezidentově choti, Livii Klausové, přinesl kytici růží, a na tiskové konferenci po obědě jí slíbil, že se příští rok polepší.

2009 – Premiér Topolánek přišel opět bez doprovodu.

2012 – Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas si nepředali dary. „Dary jsme v rámci úsporných opatření letos škrtli,“ komentovala to tehdejší hlava státu.

2013 – Premiér Nečas se z novoročního oběda omluvil bez uvedení důvodu. Parlamentní listy tehdy uvedly s odkazem na důvěryhodný zdroj, že se omluvil ze závažných rodinných důvodů. Prezident Klaus proto přijal na Pražském hradě šéfy parlamentních komor Miroslavu Němcovou a Milana Štěcha.

2014 – Bez manželky dorazil do Lán i premiér Rusnok, jeho žena se omluvila kvůli pobytu v zahraničí.

Historický pohled na Lány
Zdroj: ČT24/obec-lany.cz

Sestavy novoročních obědů

2004: Václav a Livie Klausovi + Vladimír a Viktorie Špidlovi

2005: Klausovi + Stanislav a Šárka Grossovi

2006: Klausovi + Jiří a Zuzana Paroubkovi

2007: Klausovi + Mirek a Pavla Topolánkovi

2008: Klausovi + Mirek Topolánek

2009: Klausovi + Mirek Topolánek

2010: Klausovi + předseda úřednické vlády Jan Fischer se ženou Danou.

2011: Klausovi + Petr a Radka Nečasovi.

2012: Klausovi + Petr a Radka Nečasovi.

2013: Václav Klaus + Miroslava Němcová (předsedkyně Poslanecké sněmovny) a Milan Štěch (předseda Senátu)

2014: Miloš a Ivana Zemanovi a Jiří Rusnok (premiér v demisi)

2015: Miloš a Ivana Zemanovi + Bohuslav a Olga Sobotkovi

Vydáno pod