Hrozí náledí a husté sněžení. Radost pro lyžaře, hrozba pro řidiče

Praha – V noci na sobotu se bude vytvářet náledí, poté začne sněžit – zejména na Šumavě a v Českém lese. Výstraha meteorologů na nebezpečí náledí pro celé Česko bude platit až do sobotního rána. Na silné sněžení potom upozorňují obyvatele Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje, kde v sobotu odpoledne a v noci na neděli napadne až dvacet centimetrů sněhu. V jiných částech republiky se sněhová pokrývka zvýší nanejvýš o sedm centimetrů.

Výstraha na náledí platí pro všechny kraje Čech, Moravy a Slezska od pátečních 18:00 do sobotních 8:00. Další výstraha začne platit v sobotu odpoledne, během dne však může počasí způsobit další potíže – začne sněžit a zesílí vítr. Ve vyšších polohách se proto mohou vytvářet sněhové jazyky, upozornil Český hydrometeorologický ústav.

Sněžení zesílí v sobotu odpoledne, od 15:00 do nedělních 8:00 platí výstraha, která se týká západu a jihu Čech. Ve většině republiky napadne jeden až sedm centimetrů sněhu, v krajích s výstrahou 10 až 15 centimetrů a na Šumavě kolem 20 centimetrů nového sněhu. Motoristé by proto neměli zapomínat na zimní výbavu a při cestách do hor ani na zimní řetězy, nezbytností jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Lidé, kteří tráví první dny nového roku na horách, by se měli řídit pokyny Horské služby.

Náledí
Zdroj: Földeši Miroslav/ČTK

Přestože někde nemohou kvůli dešti zasněžovat, areály si podmínky k lyžování chválí

Lyžařské areály v Čechách i přes ledovku hlásí dobré lyžařské podmínky. „Stále využíváme technický sníh, který se při nízkých teplotách chová jinak než sníh přírodní, aktuální počasí tedy stav sněhu nijak zásadně nemění,“ říká mluvčí SkiResortu Černá hora – Pec Zina Plchová.

Lyžování
Zdroj: ČT24

Na některých sjezdovkách ale kvůli dešti není možné uměle zasněžovat. „Z důvodu deště trochu sněhu na svazích ubylo, ale ledovka na sjezdovkách není,“ dodává majitelka areálu na Božím Daru Svatava Nováková. Sjezdovky pokrývá 20-60 centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu momentálně hlásí středisko Stupava v Chřibech a lyžařský areál Mariánské Lázně.

Některé lyžařské areály dosud provoz nespustily. V Jeseníkách se nelyžuje na Pradědu ani v Suché Rudné. „Sjezdařská sezóna nebyla zahájena z důvodu nedostatečné výšky sněhové pokrývky, podmínky pro běžkaře jsou ale ideální,“ komentuje situaci provozní Ski areálu Praděd Renata Figurová. Dodává, že Praděd, stejně jako další areály, čeká na víkendovou sněhovou nadílku. V Beskydech je v provozu sedm z deseti areálů a na Šumavě je mimo provoz areál Horní Vltavice.