Barták hodlá kandidovat bez ohledu na postoj KDU-ČSL

Praha - Senátor Karel Barták dnes potvrdil, že hodlá na podzim svůj mandát na Královéhradecku obhajovat bez ohledu na postoj KDU-ČSL. Lidovci proti němu před šesti lety svého kandidáta nepostavili, nyní ale královéhradecká organizace trvá na nominaci bývalého zástupce hejtmana Vladimíra Dernera. Celostátní výbor dříve tuto nominaci odmítl potvrdit, dnes se bude sporem zabývat znovu.

„Koho oni budou nominovat, to je věc jejich politických orgánů, to není můj problém,“ uvedl Barták. Do prázdnin se chce rozhodnout, zda bude opět kandidovat jako nezávislý anebo s podporou některého menšího politického seskupení.

Pokud se lidovci rozhodnou pro nominaci Dernera, na Bartákovo členství v senátorském klubu KDU-ČSL to podle senátora nebude mít vliv. „Já nemám problém s klubem senátním,“ podotkl Barták. Připomněl, že klub ho nominoval do čela výboru pro školství a kulturu.

Barták dnes své senátorské kolegy informoval o své pondělní schůzce s Dernerem. Vadily mu informace, že královéhradečtí lidovci Bartáka nechtějí podpořit kvůli tomu, že podle nich chtěl volit prezidentem Václava Klause. Derner to podle Bartáka popřel s tím, že královéhradečtí lidovci o senátní nominaci rozhodovali už na podzim. „To mně stačí a víc mě to nezajímá,“ dodal senátor.