Cenu Olgy Havlové získal právník rady zdravotně postižených

Praha - Cenu Olgy Havlové, určenou pro zdravotně postižené občany, kteří pomáhají ostatním, získal Jan Hutař z Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP). Výbor dobré vůle ho ocenil za dlouholetou legislativní práci pro handicapované spoluobčany. Cenu zesnulé manželky exprezidenta Havla udělil výbor už počtrnácté.

Právník Hutař působí jako ředitel legislativního odboru NRZP. V poslední době se věnuje problematice zaměstnávání handicapovaných. V rámci projektu EQUAL pořádá semináře pro zaměstnavatele, které přesvědčuje o ekonomické výhodnosti zaměstnávání zdravotně postižených.

Poděkování za vynikající projekty si také vyslechli zástupci Projektu Šance, SKP Centrum Pardubice, IQ Roma servis Brno a Institut zrakové rehabilitace Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Loni cenu získal zakladatel a ředitel chráněné dílny Ergotep Jiří Herynek z Proseče u Skutče. Sošku s názvem Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka převzal z rukou bývalého prezidenta Václava Havla.

Výbor dobré vůle založila Olgy Havlová, první manželka Václava Havla, v dubnu 1990. Cenu vyhlásila v roce 1995, o rok později podlehla těžké nemoci. Nadace rozděluje peníze neziskovým organizacím na projekty k začlenění postižených, seniorů, opuštěných dětí či jinak znevýhodněných lidí do běžného života.