Soud udělil dvojnásobnému vrahovi doživotí

České Budějovice - Doživotní trest vězení udělil dnes českobudějovický krajský soud pětatřicetiletému Jaroslavu Steinbauerovi za za dvě vraždy žen. Muž si již odpykával trest za vraždu šestnáctileté dívky. Dnes soud v obnoveném řízení posuzoval jeho podíl na vraždě čtyřiadvacetileté ženy v českobudějovické Stromovce. Původně soud Steinbauera v tomto případě pro nedostatek důkazů zprostil viny. Loni bylo ale líčení obnoveno, protože žalobkyně předložila nové důkazy. Rozsudek není pravomocný, Steinbauer se na místě odvolal.

Steinbauer od počátku svou vinu popíral. „Ničemu jsem nerozuměl, zavíráte člověka za něco, co neudělal,“ vykřikoval po zdůvodnění rozsudku. Se svým obhájcem Petrem Smejkalem pak okamžitě podal odvolání. „Odvolání už bylo podáno do protokolu, v zákonné lhůtě ho odůvodním. Rozsudek mě v podstatně nepřekvapil,“ řekl novinářům Smejkal.

Přestože soud měl k dispozici nové důkazy, všechny byly nepřímé. „Krajský soud je přesvědčen, že rozsah nepřímých důkazů tvoří natolik ucelený a pevný řetězec, že bylo možné rozhodnout i při absenci jediného přímého důkazu,“ řekl novinářům předseda senátu Daniel Prouza. Steinbauer podle něj zavraždil ženu naprosto stejným způsobem jako potom druhou dívku. Vražda byla zákeřná, protože oběť se nemohla bránit. „K oběti přistoupil zezadu, nečekaně, navíc to byla oběť, která byla osobou jemu blízkou, chodili spolu,“ podotkl.

Po 20 letech doživotního vězení lze požádat o podmínečné propuštění, soud chce ale Steinbauera co nejvíce izolovat. Rozhodl proto, že doba pobytu ve věznici se zvýšenou ostrahou se do doby podmíněného propuštění nezapočítává. „A ve zvýšené ostraze bude pan obžalovaný nejméně deset let,“ vysvětlil Prouza. Na svobodu se tak bude moci dostat nejdříve za 30 let. Trest odnětí svobody na doživotí si podle údajů Vězeňské služby a tisku v současné době v českých věznicích odpykává 32 lidí, z toho 29 mužů a tři ženy.

Steinbauer je podle znalců velice nebezpečný a je vysoká pravděpodobnost, že by vraždil znovu. Druhou dívku uškrtil jen pár měsíců poté, kdy ho soud pro nedostatek důkazů zprostil viny z první vraždy. „Krajský soud je přesvědčen, že pan obžalovaný nemá místo ve společnosti,“ zdůraznil Prouza.

Státní zástupkyně Daniela Přibylová výjimečný trest pro Steinbauera navrhovala. „Nechci tu mluvit o spokojenosti, vždyť byly zavraženy dvě osoby. Trest je souhrnný, je za obě vraždy. Rozhodnutí soudu považuji za spravedlivé a za správné. Nakonec odpovídá i mému závěrečnému návrhu,“ řekla Přibylová.

Čtyřiadvacetiletou Veroniku Fáčkovou podle obžaloby Steinbauer uškrtil zřejmě páskem od kabelky v českobudějovickém lesoparku Stromovka v noci na 16. ledna 2003. Motivem vraždy byl údajně majetkový prospěch, protože ihned po činu muž prodal její mobil za 1200 korun v zastavárně.

Předloni v dubnu pražský vrchní soud Steinbauera odsoudil v odvolacím jednání k 13 letům vězení za vraždu šestnáctileté studentky. Muž podle verdiktu dívku uškrtil připravenou textilní páskou v dubnu 2004 v katastru obce Roudné. Její tělo nalezl tři dny po činu rybář na břehu řeky Malše nad Českými Budějovicemi.