V Česku přibývají Fair Trade obchody

Praha – V Česku i Evropě přibývá obchodů a supermarketů, ve kterých lze dostat tzv. Fair Trade výrobky – zboží, které podporuje výrobce z rozvojových zemí, především z globálního Jihu. Nejnověji se spravedlivý obchod rozhodl podpořit brněnský magistrát.

Brno chce jako první v Česku získat značku města, které značku Fair Trade podporuje. V zahraničí si na tom mnohá města staví image, např. britský Leeds a německé Lipsko, která jsou partnerskými městy Brna. V moravské metropoli lze najít hned dva obchody, které se na Fair Trade výrobky specializují. Sídlí v Pekařské a Joštově ulici. V ČR lze takové obchody najít i v Praze na Bělehradské, v Olomouci ve Wurmově nebo v Trutnově na Úpické.

Fair Trade neoznačuje kvalitu potravin, ale spíše přístup k obchodu. „Máme určené jisté standardy. Výrobci, od kterých kupujeme zboží, nesmí například zaměstnávat děti,“ vysvětluje Tomáš Bilý, místopředseda Společnosti pro Fair Trade. Známka zaručuje, že pěstitelé a výrobci kávy či jiných pochutin dostali za svou práci spravedlivě zaplaceno a na výrobě se nepodílely děti. Známka má také rozvíjet příležitosti pro znevýhodněné výrobce, zvláště ženy a domorodé obyvatele, a chránit děti před zneužíváním v procesu výroby.  

Historie Fair Trade začíná po druhé světové válce. Britské město Oxfam a některé další organizace tehdy začaly dovážet výrobky ze svých rozvojových a humanitárních projektů. První specializovaný Fair Trade obchod vznikl v roce 1959 v Nizozemí. „Boom nastal v 70. letech, kdy začaly vznikat velké organizace, které do Evropy dovážejí Fair Trade výroby. V devadesátých letech pak vznikla certifikace označující takové výrobky,“ říká Tomáš Bílý.

Dnes existuje v Evropě asi 3.000 Fair Trade obchodů, toto zboží lze najít ve více než čtyřiceti tisících supermarketech. Kolem 70 procent tvoří potraviny (káva, dále kakao, banány, čaj a další), část tvoří řemeslné výrobky. Fair Trade káva má na evropském kávovém trhu 2 - 3 procenta; největší tržní podíl dosahují banány ve Švýcarsku - kolem 50 procent.

Kromě Evropy se Fair Trade obchody nacházejí i v Japonsku, USA, Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu. Obchody vznikají i přímo v zemích výrobců Fair Trade zboží (Indie, Thajsko, Chile, Brazílie, Argentina, Mexiko).