Ústecký kraj dal pokuty dalším autobusovým dopravcům

Ústí nad Labem - Ústecký kraj rozdal autobusovým dopravcům dalších devět pokut za nedodržování smluv o zajišťování dopravy v regionu. Celkem budou muset zaplatit 510.000 korun, řekla dnes novinářům mluvčí kraje Veronika Kindlová. Na nedostatky kraj přišel při kontrolách, které do autobusů posílá.

Nejvíce peněz, 470.000 korun, bude muset zaplatit Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, protože od srpna na Kadaňsku a Žatecku používal nevyhovující autobus. Pokuta je tak vysoká, protože za každý den jeho využití, který krajští úředníci prokázali, musí uhradit 5000 korun. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova zaplatí 20.000 korun, o polovinu méně uhradí Autobusová doprava Podbořany a společnost Autobusy Kavka. 

Úředníci kontrolují, zda dopravci mají autobusy, které splňují podmínky kraje. Nesmí být například příliš staré. Kontroloři ale zjistili i případy, kdy dopravci kraji nahlásili nepravdivé údaje a tvářili se, že jeho podmínky splňují. 

Ústecký kraj zvažuje, že kvůli porušování pravidel vypoví smlouvu se společností Severočeská dopravní. Před dvěma týdny jí dal poslední varování a 20 dnů na nápravu. Podle Kindlové má společnost ještě týden na to vše uvést do pořádku. 

Na rozdíl od autobusových přepravců nemůže Ústecký kraj pokutovat České dráhy. Ačkoli s nimi uzavíral dodatek ke smlouvě, která platí do konce příštího roku, žádné takové pravidlo do něho neprosadil. Náměstek hejtmana Radek Vonka dnes uvedl, že v nové smlouvě taková ustanovení již budou.