Čunkův osud zůstává nejasný, čeká se na koaliční schůzku

Praha - Jakým způsobem koalice vyřeší napětí kolem možného návratu lidoveckého šéfa Jiřího Čunka do vlády, hned tak jasné nebude. Všichni čekají na koaliční schůzku, která se ale kvůli nadcházející cestě předsedy zelených Martina Bursíka na klimatickou konferenci v Indonésii odsune asi až na přespříští týden.

„Budu na Bali, stěží mohu vést nějaké koaliční jednání o Jiřím Čunkovi,“ řekl Bursík novinářům. Zopakoval, že jeho strana považuje možný Čunkův návrat za velmi vážný problém, a pokud by taková situace nastala, jsou zelení ministři připraveni kabinet opustit. „Není to míněno jako vyhrožování. Chtěli jsme tím zdůraznit vážnost té případné situace. Ale byli bychom radši, kdyby k ní vůbec nedošlo,“ prohlásil.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek vyjádřil přání, aby Čunek svůj návrat do vlády odložil. Měl by tak podle něj udělat proto, že i po zproštění obvinění z korupce je nadále terčem mediálních útoků, které by kabinet poškozovaly. Premiér ale zároveň uvedl, že bude respektovat rozhodnutí KDU-ČSL.

Lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal si myslí, že místo výměny vzkazů přes média je nutné, aby si situaci vyříkali nejdřív předsedové koaličních stran, poté případně i širší stranické sestavy. Není podle něj důvod jednat pod časovým tlakem. Poznamenal, že respektuje usnesení celostátního výboru, kterým lidovci tento týden Čunka znovu nominovali do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. „Tím, že tam žádná lhůta není, je na koaličních partnerech a především na panu premiérovi, kdy se to usnesení celostátního výboru rozhodne realizovat,“ uvedl Kasal. „Nějaký kompromis a nějaká dohoda se určitě najde, tím jsem si jist,“ dodal.

I když zelení tvrdí, že jejich postoj se nemění, podle některých lidovců své silné výroky mírní. „Vyrozuměl jsem, že zelení hledají cestu, jak některé velmi exponované výroky poněkud korigovat,“ soudí Kasal.

„Náš postoj je jednoznačný a nezměnil se,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques. „My budeme v rámci koalice jednat a věříme, že k té situaci vůbec nedojde. Pokud by k ní došlo, pak odchod zelených je jednou ze zvažovaných variant. Není to v žádné ultimativní poloze, nechceme nikoho vydírat,“ řekla novinářům.

Místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil řekl, že i on považuje za vhodné jednat s koaličními partnery - měli by podle něj získat nějaký čas na to, aby mohli přijmout usnesení celostátního výboru o Čunkově nominaci. Na dotaz, zda by lidovecký předseda neměl vyslyšet Topolánkovo přání a návrat do vlády odsunout, uvedl: „Jestli ten návrat bude během prosince, na jeho konci, tak určitě kvůli tomu nebude KDU-ČSL odcházet z koalice“.

Zelení také popírali úvahy, že by nakonec „vycouvali“ z odchodu z vlády kvůli nedávnému průzkumu, podle něhož by se po příštích volbách už nemuseli dostat do sněmovny. Lídři zelených tento propad přičítají vnitrostranickým sporům, které nejmenší strana vedla na veřejnosti kvůli výběru nového ministra školství.