MfD: Na Procházku byl vydán evropský zatykač

Praha - Na bývalého zaměstnance bezpečnostní agentury G4S Františka Procházku, kterého policie podezřívá z krádeže 560 milionů korun z budovy této agentury, byl vydán evropský zatykač. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), která jako zdroj uvádí nejmenovaného policistu obeznámeného s vyšetřováním.

Podle MfD vyšetřovatelé v rozeslali Procházkovu fotografii evropským kolegům a požádali je o pomoc při jeho dopadení. Některé deníky dnes navíc otiskly inzerát, v němž agentura G4S inzeruje svůj dřívější slib, že za informace vedoucí k dopadení Procházky a jeho případných kompliců vyplatí odměnu dva miliony eur (asi 52 milionů korun).

Policie se už týden snaží zjistit, kdo řídil Procházkovu dodávku, v níž měl peníze ze sídla bezpečnostní agentury před týdnem odvézt, a jestli mu nepomáhali další komplicové. Policie na případ uvalila přísné informační embargo a ani státní zastupitelství nechce nic sdělit.

V souvislosti s Procházkovým případem policie podle dřívějších informací médií navíc obnovila vyšetřování vykradení směnárny v Kaprově ulici v Praze 1, odkud se v létě 2004 ztratilo 23 milionů. Od ledna do října toho roku tam jako pokladník pracoval právě Procházka.

Po Procházkovi vyhlásila policie celostátní pátrání. V úterý ho po telefonickém tipu hledaly v pražské Hloubětínské ubytovně desítky policistů. Podezřelý muž ale v ubytovně nebyl.

G4S Cash Services je dceřinou společností nadnárodní bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, specializované na přepravu peněz.