BIS tvrdí, že zná viníka kauzy úniku tajných informací

Praha - Bezpečnostní informační služba tvrdí, že zná jméno člověka, který jí ukradl tajné informace. Jeho totožnost zatím zveřejnit nehodlá, protože ještě nebylo vzneseno obvinění a mohlo by být narušeno vyšetřování. Podle MF Dnes jde o bývalého šéfa jednoho z odborů tajné služby.

Civilní kontrarozvědka už před časem potvrdila, že informace ekonomického charakteru z roku 2001 si o dva roky později odnesl jeden ze zaměstnanců BIS, který v té době odcházel ze služby. Právě tato indicie vyšetřovatele navedla na osobu Jana P. Ten tehdy končil jako šéf ekonomického odboru BIS a nyní pracuje v Czechinvestu.

„Nemohu bohužel sdělit jméno člověka, který je podezřelý z této nyní prošetřované činnosti,“ sdělil předseda Komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc. Orgány činné v trestním řízení se však podle něj zabývají konkrétní osobou: „Bezpečnostní informační služba i komise jméno toho člověka zná.“

Důvěrná data bývalý pracovník BIS nabízel k prodeji. Kontrarozvědka přiznává, že jde o hrubé selhání jednotlivce, ale upozorňuje, že informace zneužity nebyly. „Došlo k ohrožení utajovaných dat, ale informace se k lidem, kteří by je mohli zneužít, nedostaly,“ potvrzuje mluvčí BIS Jan Šubert, podle nějž s případem souvisí řada dalších událostí, které je potřeba prošetřit. I proto nechce totožnost podezřelého komentovat. V kauze úniku tajných informací zatím nebyl nikdo obviněn.

Vydáno pod