Mrtvice zabíjí stále více mladých lidí

Praha – Mrtvice u nás ročně zabije zhruba šestnáct tisíc lidí, další končí s trvalými následky. Lékaři varují, že Češi stále neumějí rozpoznat její příznaky, a nedostanou se proto do nemocnice včas. Cévní mozková příhoda stále častěji postihuje i mladé lidi.

Jan Dohnálek prodělal mozkovou příhodu před pěti lety. Rok a půl mu trvalo, než začal znovu mluvit a rok a tři čtvrtě bojoval se psaním. „Najednou to na mě přišlo, jednu vteřinu jsem byl v pořádku a druhou vteřinu jsem se kácel k zemi. A další vteřina byla až za měsíc,“ popisuje Dohnálek.

Teď znovu řídí auto i lyžuje. Pomáhá také lidem se stejnými problémy – snaží se je dostat zpět do normálního života. QUA Mrtvice každoročně v Česku postihne přes třicet tisíc lidí. Loni v nemocnicích s diagnózou mozkového cévního onemocnění skončilo dokonce přes 51.000 lidí. Zemřelo téměř šestnáct tisíc z nich.

„Česká republika patří země, kde je největší výskyt cévních mozkových příhod - řádově se jedná o 300 nemocných na každých sto tisíc obyvatel,“ říká primář neurologického oddělení ÚVN Praha Jaroslav Elis. Důvodem je špatný životní styl. Největší pozor by si podle lékařů měli dát lidé s vysokým krevním tlakem, poruchou srdečního rytmu a cukrovkou. Rizikové je také kouření, obezita a u žen také užívání hormonální antikoncepce.

Podle neurologa Roberta Mikulíka přibývá pacientů mladšího věku a v poslední době také velmi mladé pacienty. Například loni na cévní onemocnění mozku zemřelo pět dětí a čtrnáct dospělých mladších než třiceti let. Podle lékařů jsou taková úmrtí často zbytečná. Mladší, ale dokonce i starší pacienty ani nenapadne, že mají mrtvici.

Pacient by se měl do péče lékařů dostat do tří hodin. Při mrtvici totiž odumírají mozkové buňky – právě proto až třetina lidí zůstane trvale invalidní, pokud se nedostane do nemocnice včas.

Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Častěji lidé podlehnou jen infarktu nebo zhoubným nádorům.