Země V4: Budoucnost Kosova by měla řešit EU i s ohledem na Srbsko

Ostrava - Budoucnost Kosova by podle premiérů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska měla řešit Evropská unie. V úvahu by přitom měla brát i požadavky Srbska. Na otázky, týkající se osamostatnění jihosrbské provincie, ale nemají předsedové vlád Česka, Polska, Slovenska, Maďarska i Slovinska jednotný názor. Premiéři o tom informovali na dnešní tiskové konferenci v Ostravě, kde se naopak shodli na potřebě urychlit ratifikaci evropské smlouvy.

Shodnout se na budoucnosti Kosova bude podle premiérů největší problém. „Nemáme úplně totožné pohledy, ale pozitivní je, že známe své názory, které budeme prezentovat při pátečním jednání Rady EU. Trváme na tom, že samostatnost Kosova musí být řízený proces a Srbsko nesmí stát stranou,“ řekl český premiér Mirek Topolánek.

Jeho maďarský protějšek Ferenc Gyurcsány dodal, že osamostatnění Kosova nelze zadržet. „Pokud se poučíme z 20. století, pak bychom měli na Balkáně postoupit směrem ke klidu a prosperitě. Získání nezávislosti Kosova by se ale mělo odehrát za asistence EU, není to věc Ameriky. Pokud nejsme schopni prezentovat nějaké řešení v této otázce, pak nemá cenu hovořit o zahraniční politice,“ uvedl. Celý problém podle něj nebude uzavřen případnou nezávislostí Kosova. „Pravda je taková, že budeme muset dát odpovědi na dilemata celého Srbska. I to se musí cítit v klidu a bezpečně,“ dodal.

Slovenský premiér Robert Fico varoval před názorovým rozdělením EU v otázce Kosova. „Pro nás bude ale mimořádně těžké uznat Kosovo jako samostatný stát v případě, že vyhlásí svou nezávislost samo bez toho, aniž by ji podložilo rozhodnutí příslušných mezinárodních organizací,“ uvedl.

Země Visegrádské skupiny se shodly na tom, že je potřeba urychlit proces ratifikace evropské smlouvy. Její schválení je jedním z hlavních cílů Slovinska jako budoucího předsedy Evropské unie v první polovině příštího roku, zdůraznil předseda slovinské vlády Janez Janša.