V lednu bude mít neplatný řidičák asi 600 tisíc lidí

Praha - Asi šest set tisíc řidičů nebude smět od Nového roku za volant. Leda pod hrozbou dvou a půl tisícové pokuty. Nenechali si totiž včas vyměnit starý průkaz a po dnešku už jim úřady nový do konce roku většinou nestihnou vydat.

Řidičské průkazy vydané před rokem 1994 přestávají s koncem letošního roku platit. Úřady dělaly všechno pro to, aby se jich stihlo vyměnit co nejvíce. „K žádosti o výměnu řidičáku jsme dali jako dárek malou lékárničku,“ říká Pavel Žára, mluvčí brněnského magistrátu. Ostravský magistrát například naplánoval pro klienty, kteří potřebovali vyměnit průkaz, dvě pracovní soboty.

Úřady mají na výměnu řidičáku 20 dní. Kdo dosud nepožádal, řádnou výměnu už nestihne. Většina úřadů ale ministerstvu dopravy hlásí, že zájem o výměnu opadá.

Ještě nedávno mluvilo ministerstvo dopravy o pokutě 30 tisíc korun pro ty, kteří budou řídit s neplatným průkazem. „Provedli jsme ještě další právní analýzu a zjistili jsme, že to nemá opodstatnění v zákoně,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Karel Hanzelka důvod pro snížení pokuty. Za řízení bez platného průkazu tak hrozí pokuta maximálně dva a půl tisíce korun.

Výměnu průkazu může za řidiče vyřídit i někdo jiný, na základě plné moci. Lze se také dokladu vzdát; stačí jej odnést nebo poslat doporučeně poštou na příslušný obecní úřad.

Motoristé si musí začít vyměňovat i další typy řidičských průkazů. Lidé s doklady z let 1994 až 2000 mají na výměnu ještě tři roky čas. Platnost průkazů, které byly vydány v letech 2001 až 2004, skončí v prosinci 2013. Podrobné informace o výměnách mohou řidiči najít na internetových stránkách www.vymentesiridicak.cz.