Wolf tvrdí, že se hlasování nevyhýbal

Praha - Poslanec ČSSD Petr Wolf tvrdí, že jeho neúčast při sněmovním hlasování o nedůvěře vládě a o státním rozpočtu neměla politické důvody. Přestože v den klíčového sněmovního jednání obhajoval profesuru na Vysoké škole báňské v Ostravě, náročnější cestu do Prahy prý nemohl ve svém zdravotním stavu absolvovat. Vedení ČSSD chce, aby poslanec svou neúčast ve sněmovně blíže vysvětlil.

Úvahy o tom, že se hlasování o osudu vlády a rozpočtu vyhnul, i když ve skutečnost přijet mohl, Wolf zásadně odmítá. „Jsou to sprosté spekulace,“ řekl. Do Prahy prý ve svém zdravotním stavu jet nemohl. „Otázka nikdy nestála: obhajoba, či jízda na hlasování do Prahy. Toto můj stav nikdy neumožňoval,“ řekl. Wolf se spolustraníkům ze sněmovního jednání omluvil s tím, že měl srdeční příhodu a je v nemocnici. V deníku Právo již dříve uvedl, že z nemocnice byl pryč jen dvě hodiny a proti doporučení lékařů.

Neúčast na hlasování podle Wolfa v žádném případě neznamená, že by se chtěl odlišit od stanoviska své strany, která jednotně hlasovala proti vládě i rozpočtu. „Je to absolutní nesmysl. Přečtěte si moje články, moje interpelace, podívejte se na moje hlasování a další věci. Kdybych to chtěl udělat, tak jsem to udělal už dávno,“ řekl.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka bude Wolf muset svou neúčast ve sněmovně vysvětlit v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD. „Budeme s panem poslancem hovořit a on nám ty věci přiblíží. Nikdo z nás se nechce s panem poslancem dohadovat přes noviny,“ řekl Paroubek na dnešní tiskové konferenci.

Předseda moravskoslezské ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že v úterý s Wolfem hovořil telefonicky. Poslanec prý nepopřel, že obhajoval profesuru. Způsob, kterým vysvětlil proč se nemohl dostavit do sněmovny, ale Zaorálek nepřijímá. Počká prý na vysvětlení, které Wolf dá poslaneckému klubu.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath nad Wolfovým přístupem vyjádřil údiv. Pokud je pravda, že poslanec měl nestabilní anginu pectoris, pak prý Rath nerozumí tomu, že šel obhajovat profesuru. Taková věc je podle něj větší stres než hlasování ve sněmovně, jehož výsledek byl navíc v tomto případě dopředu téměř jasný. „Je to mimořádně nestandardní chování,“ řekl Rath. Navíc to bylo podle něj nefér vůči ostatním poslancům ČSSD, kteří kvůli sněmovní jednání o důvěře vládě museli měnit svůj původně dohodnutý program.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach naopak Wolfovo zdůvodnění akceptoval. „Myslím si, že je to prokazatelná záležitost, že byl nemocný,“ řekl. Jeho zdravotní stav neumožňoval cestu do Prahy. Navíc jeho hlas nebyl podstatný, dodal.

O Wolfovi se hovořilo již v souvislosti s lednovým hlasováním o důvěře Topolánkově vládě. Poslanec tehdy místo předepsané formulace „proti návrhu“ řekl „jsem proti návrhu (na vyslovení důvěry vládě)“. V protokolu byl proto nakonec zanesen jako poslanec, který se zdržel hlasování. Tento omyl ale Wolf i jeho spolustraníci vysvětlovali tím, že byl při hlasování vylosován jako první poslanec v pořadí. Neměl proto příklad a nepoužil přesnou formulaci.