Velíškovu cenu dostal čtrnáctiletý Roman Ferenci

Praha - Cenu Michala Velíška - v podobě stylizovaného anděla - dostal letos čtrnáctiletý Roman Ferenci z Jindřichova Hradce. Chlapec zachránil dvouleté dítě z vod rozbouřené řeky Nežárky. Nadace ADRA ocenění uděluje za statečné chování při záchraně života. Nese jméno muže, který předloni zahynul poté, co se zastal napadené ženy s kočárkem.

Celá událost se odehrála loni v listopadu, kdy teprve dvouletý Vladimír Bilai skočil ze strachu před psem do vody, kde se chtěl ukrýt. Silný proud ho ale unesl doprostřed řeky, kde začal malý chlapec ztrácet vědomí. Roman Ferenci skočil do řeky, doplaval k bezvládnému tělíčku a chlapce s pomocí kamaráda Petra Hartmana vytáhl na břeh. „Vůbec se nehýbal a měl zakloněnou hlavu,“ vyprávěl dnes Roman. Položil ho tedy na zem a začal okamžitě oživovat.

Shodou okolností si tento postup vyzkoušel několik dnů předtím ve škole, kde probírali první pomoc. Dvouletého Vláďu převezla záchranka do nemocnice, kde na jednotce intenzivní péče strávil pět dní. Podle lékařů mu pohotový Romanův zákrok zachránil život. Na břehu stál prý i další muž, a ačkoli viděl topícího se jako první, neskočil pro něj.

Roman, žák zvláštní školy, který by se chtěl vyučit kuchařem, by prý byl spokojený, i kdyby cenu nezískal. „Znamená to pro mne, že mě chválí, že jsem zachránil dítě, že jsem dobrý,“ uvedl. Zopakovat svůj čin by se prý bál.

Do Nadace ADRA přišlo 40 nominací, ve veřejném hlasování pak nejvíc sympatií získal právě Roman. Cenu mu předali pražský primátor Pavel Bém, Vítězslav Vurst ze sdružení ADRA, Iva Velíšková a loňský držitel ocenění Aleš Babinski. Cena Michala Velíška vznikla jako výraz odporu proti pasivitě a oceňuje osobní statečnost a ochotu zastat se jiného člověka bez ohledu na možné důsledky takového rozhodnutí.

Vydáno pod