KSČM: Vláda tají informace o radaru před občany i poslanci

Praha - Vláda podle KSČM zatajuje před občany informace o americkém radaru, který má stát v Brdech, přestože mohou mít vliv na jejich život. Tají je i před poslanci, kteří by se měli podle nich rozhodovat, až budou hlasovat o jeho umístění v Česku, uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM).

„Musím s politováním konstatovat, že se jedná o parametry technického zařízení armády Spojených států amerických, které jsou v režimu utajení a vztahují se na ně zásady poskytování informací v mezinárodním styku zákona o utajování informací a bezpečnostní způsobilosti,“ citoval Koníček z dopisu, který dostal od ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL).

Ministryně se podle Koníčka odvolala na paragraf, který se týká utajování informací před cizí mocí. „Paní ministryně považuje předsedu kontrolního výboru parlamentu za cizí moc,“ komentoval dopis Koníček.

Sněmovna podle předsedy už od září nedostala od premiéra Mirka Topolánka (ODS) zprávu k radaru, kterou má dostávat každý měsíc. Dosavadní oficiální informace jsou neúplné, zkreslené a v některých případech lživé, tvrdí Koníček. Není proto podle něj divu, že podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění stoupl počet odpůrců radaru z 65 na 68 procent. „Vláda si za to může sama,“ zdůraznil.

Koníček chce ještě písemně o informace k radaru požádat premiéra Topolánka. Komunisté podle něj ale nyní žádné veřejné akce nechystají. Jejich požadavek, aby občané rozhodli o radaru v referendu, trvá. Kdyby jeho umístění v Česku schválili, „museli bychom to respektovat“, uzavřel. Pro referendum se v průzkumu veřejného mínění vyslovilo 88 procent občanů.

Američané v Česku o radaru jednají už několik měsíců. Tento týden začalo další kolo. Definitivní rozhodnutí chce Washington znát příští rok. Jeho umístění v Česku vyvolává odpor Ruska a domácích občanských iniciativ.