Česká televize bude digitalizovat archiv

Projekt svým rozsahem nemá v zemi obdobu.  Z 230 tisíc hodin natočeného materiálu přejde do nové podoby skoro pětina. Desítky tisíc hodin televizního vysílání budou k dispozici v digitální podobě. Projekt zpřístupní nejznámější pořady České televize divákům například na internetu, nabídne kvalitnější obraz a také zvýší ochranu záznamu proti technickému poškození.

    „Je to takový technický základ pro nástup nových distribučních možností včetně internetu, včetně mobilního vysílání DVB-H,“ vysvětluje Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace ČT. Zatím se většina odvysílaných pořadů archivovala na kazety. Vejde se na ně 90 minut záznamu a regály, ve který se skladují, zabírají spoustu místa. Teď je nahradí patnáctimetrová datová knihovna. 

    „Archiv takovéto koncepce bude každopádně patřit ke špičkovým evropským archivům,“ dodává Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace ČT. Do pěti let by mělo být zdigitalizováno 20 procent pořadů. Půjde především o filmy ze Zlatého fondu České televize, původní hranou tvorbu, ohrožené kopie a celý zpravodajský archiv.