Nemocnice nepřesvědčily Julínka, aby změnil vyhlášku o platbách

Praha - Nemocnice dnes nepřesvědčily ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby změnil vyhlášku o úhradách péče v roce 2008. Chtějí více peněz. Ministr dnes řekl, že vyhlášku vydá beze změn. Nemocnice hrozí, že budou muset omezit péči, některé prý možná zaniknou. Podle Julínka ale dostanou nemocnice dost peněz, vyhláška jim dává možnost dohodnout si i větší nárůst příjmů.

„Myslím si, že vyhláška je lepší než loňská a předloňská, a nebudu ji rušit,“ řekl Julínek. Ministr byl hostem dnešního shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Zástupcům 146 členských zařízení vysvětlil způsoby úhrad pro příští rok. Nemocnicím slíbil růst záloh o tři procenta, další peníze dostanou v doplatcích. Nemocnicím se tříprocentní nárůst zdál nízký. Obávají se, že doplatky od pojišťoven nedostanou.

V Česku je zhruba 200 nemocnic, spotřebují polovinu z dvousetmiliardového rozpočtu zdravotnictví.

Ministr zdůraznil, že vyhláška nejenže zvyšuje úhrady, ale dává i prostor k růstu plateb až o šest procent. „Je tam i prostor pro zvýšení výkonnosti nemocnic, především proto, že jsou některé výkony vyčleněny zvlášť, například náhrady kloubů, a používá se i platba za diagnózu DRG,“ vysvětlil. Nárůst příjmů bude ještě vyšší, protože zařízení budou od ledna vybírat 60 korun za den hospitalizace.

Právník AČMN Stanislav Fiala ministrovo vysvětlení odmítl. Řekl, že i čtyři procenta nárůstu by s ohledem na očekávanou šestiprocentní inflaci byla málo. Pro nemocnice je podle Fialy podstatná záloha. Ta znamená, že nemocnice budou mít po celý rok jen o tři procenta více a teprve v prvním pololetí roku 2009 jim pojišťovny možná něco doplatí.

„Pojišťovny nám nepřidají nic navíc nad zálohy, než musejí. My se třeba budeme i soudit, ale nedopustíme, aby nám bylo něco strženo podle vyhlášky, která je špatně připravena,“ zdůraznil právník. Dodal, že nemocnice osloví kraje, zákonodárce, vládu i občany a budou požadovat novelu vyhlášky.

Ministr poznamenal, že nemocnice dostanou ve skutečnosti více, než uvádí vyhláška. Předpis dává jen rámec pro jednání nemocnic s pojišťovnami, takže si mohou vyjednat více. Z paušálu je vyčleněna a samostatně placena nákladná péče, zvlášť budou placeny také drahé léky. V těchto oblastech si nemocnice mohou dohodnout nárůst až o šest procent. Léčebny dlouhodobě nemocných mohou počítat s růstem plateb o dvě procenta a psychiatrické léčebny o tři procenta.

Další peníze poplynou do léčeben tím, že zdravotní pojišťovny jim vrátí peníze, které jim už dříve strhly. Nemocnice a záchranné služby se o ně soudily s pojišťovnami. Soud rozhodl ve prospěch zdravotníků. Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátí nemocnicím 1,2 miliardy korun. Vracet by měly i některé zaměstnanecké pojišťovny.