Prostitutky a prostituti si připomněli den boje za svá práva

Praha - Sexuální pracovníci a pracovnice si dnes připomněli mezinárodní den boje za svá práva. Má upozornit na to, že lidé, kteří si vydělávají sexem, mají stejná lidská práva jako zaměstnanci v jiných profesích. Rovněž chce bojovat proti násilí na prostitutech a prostitutkách. Informovala o tom organizace Rozkoš bez rizika (R-R). Toto sdružení se už 15 let věnuje prevenci sexuálně přenosných chorob. Pracuje hlavně s prostitutkami z klubů a ulic, ale i s narkomankami a bezdomovkyněmi.

„Byla vypracována deklarace práv sexuálních pracovníků a pracovnic v Evropě. Vypracovalo ji a schválilo 120 sexuálních pracovníků a pracovnic a 80 spojenců z 30 zemí,“ uvedla Lucie Šídová z R-R. Deklarace vznikla před dvěma lety. Symbolem se stal červený deštník.

Deklarace vychází z obecných mezinárodních úmluv a práva prostitutů a prostitutek vyjmenovává. Nechybí mezi nimi právo na život, svobodu a bezpečnost, na ochranu před násilím, nucenou prací a otroctvím, na soukromí a jeho nenarušování, na manželství a rodinu, na svobodu pohybu a pobytu, na ochranu před diskriminací, na práci či na sdružování v organizacích. „Deklarace není výzvou k přiznání zvláštních práv sexuálním pracovníkům a pracovnicím, ale je založena na principu, že poskytovaní sexuálních služeb za peníze není důvod k tomu, aby se těmto osobám základní práva odpírala,“ uvádí zpráva.

Podle ní v posledních letech přibývá legislativních kroků k potlačení organizovaného zločinu a v zájmu veřejného zdraví. Mnohé ale prý omezují práva a svobody „pracujících v sex-byznysu“. Sex za peníze totiž často zahánějí do ilegality. Prostituti a prostitutky bývají vystaveni i diskriminaci, uvedla R-R. Podle výzkumu pro společnost Člověk v tísni se tři čtvrtiny žáků a žákyň z učilišť, středních škol a gymnázií dívají na prostitutky a prostituty skrz prsty. Muže, co se živí sexem, pozitivně vidí tři procenta a ženy osm procent dotázaných.

V roce 2005 vláda schválila návrh zákona pro regulaci prostituce. ČR by ale musela vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodu s lidmi. Sněmovna s tím nesouhlasila. Ministerstvo vnitra spolu s neziskovými organizacemi zahájilo letos v létě kampaň proti obchodu s lidmi. Obracelo se na zákazníky.

Podle zprávy R-R mohou být například ve Francii děti prostitutů a prostitutek trestně stíhány, když v dospělosti žijí z peněz rodičů za sex. V Řecku se údajně nesmí sexuální pracovníci a pracovnice ženit a vdávat. Po sňatku ztratí licenci a právo legálně se sexem živit. V Nizozemsku, kde je poskytování sexuálních služeb považováno za zaměstnání, nedostanou povolení k této práci migranti a migrantky.