Přes Lázně Bělohrad už nebudou jezdit kamiony

Lázně Bělohrad - V Lázních Bělohrad se rozhodli omezit průjezd kamionů přes město. Těžká auta nebudou smět vjíždět na silnici vedoucí k Miletínu. Množství projíždějících nákladních aut překračovalo hlukové limity, což rušilo návštěvníky lázeňského areálu.

Rušná silnice rozděluje lázeňský areál na dvě poloviny. Hluku je tady tolik, že je to v rozporu se zákonem o ochraně veřejného zdraví. Porušován je dlouhodobě i lázeňský zákon, který říká, že průjezdní komunikace by měla vést převážně mimo lázeňské území.

Když chtěli zastupitelé Lázní Bělohrad silnici úplně uzavřít, setkali se s odporem okolních obcí. Starostové měli strach, že kamiony budou jezdit přes jejich vesnice, také se báli zhoršení dopravní dostupnosti. „Varianta úplného uzavření pro nás byla nemyslitelná. Občané Miletína hlasitě protestovali,“ vysvětluje postoj svých voličů starosta Miroslav Nosek (nestr.).

Obce nakonec souhlasily s tím, že se silnice mezi Lázněmi Bělohrad a Miletínem od března uzavře pouze pro nákladní automobily. Za půl roku budou starostové ostatních obcí jednat o tom, jestli je zavedený systém přijatelný pro všechny strany: „Je to takový kompromis a uvidíme do budoucna, co tady ta doprava udělá,“ říká starostka Lukavce u Hořic Jaroslava Kazdová (nestr.).

Problém by mohl vyřešit obchvat lázeňského města. Jeho starosta ale jen přípravné práce odhaduje ještě na dva až tři roky. Stavbu by mohly provázet i jiné problémy: „Mám obavy z toho, že asi všichni majitelé pozemků nebudou souhlasit s jejich prodejem a tam by se to mohlo zadrhnout,“ podotýká Nosek.