Některé dražší léky mohou od ledna stát méně než dnes

Praha - V lékárnách jsou k dispozici letáky s radami, kdy a za které léky budou lidé příští rok platit regulační poplatek 30 korun. Poplatky za výdej léků na receptu nejsou pro lékárny jedinou změnou. V souvislosti se zvýšením DPH dojde i ke změnám lékárenské marže. Zvýšení DPH se sice podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka promítne čtyřprocentním zvýšením ceny, ta však bude kompenzována novým výpočtem ceny léků.

„Regulační poplatek a nárůst DPH se ve výsledné ceně léků pro pacienta projeví jen minimálně,“ vysvětlil ve studiu Dobrého rána Havlíček s tím, že vyšší daň bude kompenzovat úprava lékárenské marže. Procentuální obchodní přirážka, kterou si lékárna může uplatnit, bude výrazně snížena na drahé léky, naopak u levných léků bude mírně zvýšena.

Podle náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Pavla Hroboně mohou tyto změny zapříčinit, že za některé dražší léky mohou pacienti od ledna zaplatit méně než dosud. „Doplatek za lék může být i v součtu s regulačním poplatkem nižší,“ souhlasil Stanislav Havlíček.

Lékárníci chtějí nemocným pomáhat při výběru léčby. Kromě toho, že budou jako dosud radit při výběru volně prodejného léku, mohou pacientům nabídnout i levnější přípravek, než mají na receptu. Do limitu 5000 korun, nad který pojišťovny budou lidem peníze vracet, se tak vejde více léků. Do limitu se počítají třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře, za položku na receptu a doplatek na lék, ale jen za jeho nejlevnější variantu. Pokud lékař na receptu vyznačí, že trvá na předepsaném přípravku, počítá se do limitu i vyšší doplatek.

Naopak přípravky na překyselený žaludek, zhoršenou průchodnost cév na nohou, na léčbu obezity, sedativa a léky na spaní, stejně jako přípravky na vykašlávání a projímadla, se do limitu nepočítají. Může to znamenat problém pro seniory, protože právě oni tyto přípravky nejčastěji užívají. Lidé mohou ušetřit, když s běžnými obtížemi půjdou rovnou do lékárny. Bez receptu zaplatí jen cenu léku. U přípravků do 50 korun ceny se jim to vyplatí.

Z letáčků a plakátů, které budou vyvěšeny v lékárnách, se lidé dozvědí například to, že poplatek se dává za položku na receptu a jen tehdy, když je lék částečně nebo plně hrazen ze zdravotního pojištění. U levných přípravků, jako je paralen či anopyrin, je výhodnější pro recept nechodit. Člověk tak ušetří 30 korun za návštěvu lékaře a stejnou částku za položku na receptu. Ministerstvo zdravotnictví chce rozšířit spektrum léků, které budou ve volném prodeji bez receptu.

Lékárníci slibují, že v každé lékárně se lidé budou moci poradit, zda jejich přípravek má levnější variantu nebo výhodnější balení. Dozví se, kolik a jaká velikost balení je pro ně nejvýhodnější do další kontroly u lékaře. Lékárník s pacientem rovněž může probrat všechny léky, které užívá, a zhodnotit, zda nemá zbytečně několik léků se stejnou účinnou látkou. Pokud má člověk recepty od několika lékařů, může se mu to stát, protože lékaři navzájem nevědí, co předepsal jejich kolega.

Vydáno pod