Liška představil své nové spolupracovníky

Praha - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) dnes novinářům představil tým svých spolupracovníků. Vrchním ředitelem kabinetu se stal Roman Hvězda, náměstkem pro vysoké školy bude dosavadní rektor Vysoké školy chemické-technologické v Praze (VŠCHT) Vlastimil Růžička. Čerpání peněz z evropských fondů bude mít na starosti Jan Vitula.

Hvězda pracoval na ministerstvu už dříve, pak ale podal výpověď. Zpátky ho povolal předseda zelených Martin Bursík, který ministerstvo spravoval před Liškovým příchodem. Ministr dnes ocenil, že se Hvězda od října podílel na přípravě evropských operačních programů.

„Prvořadým úkolem Jana Vituly bude posílení expertního zázemí ministerstva a dokončení přípravy operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace,“ sdělil Liška. Podle ministra zatím úřadu chybějí desítky odborníků, kteří by čerpání evropských peněz zajistili.

Růžička je podle Lišky uznávanou vědeckou kapacitou a má zkušenosti s řízením velké instituce. Novým rektorem VŠCHT v pondělí jmenoval prezident Václav Klaus Josefa Koubka, funkce se ujme od ledna příštího roku.

Liška řekl, že nemá ve školství prioritní oblast, vidí spíše konkrétní problémy k řešení. Kromě zajištění využívání operačních programů řadí Liška mezi své úkoly například školskou reformu. Chce zlepšit metodickou podporu pro učitele a zkvalitnit systém dalšího vzdělávání pracovníků.

Za další cíl si klade vyřešení problému přípravy společných maturit. Liška uvedl, že se bude také zabývat financováním regionálního školství. Řekl, že ho bude řešit s partnery u kulatého stolu. Podle ministra by měl v příštích týdnech vzniknout jasný harmonogram příprav nového vysokoškolského zákona.