Vendelín Čtvrtek, nalezenec z kontejneru, se těší zájmu veřejnosti

Praha – Stav dítěte nalezeného před týdnem v popelnici na Praze 4 se stále lepší. Z kriticky nemocného se stal už téměř zdravým novorozencem. Do Thomayerovy nemocnice, kde je zatím Vendelín Čtvrtek v péči lékařů, telefonují ženy, které by se ho chtěly ujmout a přejí si, aby Vánoce už strávil s nimi. Nalezenec dostal i vánoční pohlednici a spoustu hraček.

Adopce Vendelína ale podléhá zákonným postupům. Podle Kristýny Kotalové z ministerstva práce a sociálních věcí je teoreticky možné, aby malý Vendelín strávil Vánoce v náhradní rodině, nejprve se ale musí vyřešit otázka jeho zdravotního stavu. „Není také známa jeho rodinná anamnéza, otázkou také zůstává, jak probíhalo těhotenství jeho matky i samotný porod,“ řekla České televizi Kotalová.

Z právního hlediska je odložení dítěte do kontejneru jasným projevem nezájmu matky o dítě, takže byl měl být ustanoven jeho poručník. Ten zastupuje práva dítěte a dá souhlas k jeho předběžnému osvojení. Poručník rozhodne o tom, zda je v zájmu dítěte, aby se co nejrychleji dostalo do náhradní rodiny. „Pokud u sebe dítě při nalezení nemá žádný doklad, kterým je možné ho identifikovat, tak je právně volné a k dispozici do osvojení,“ vysvětlila Kotalová.

Poradní sbor složený z lékařů, psychologů a sociálních pracovníků už oslovil vytipované rodiny z registru žadatelů o náhradní rodinnou péči. Odborníci při vybírání rodin posuzují dispozice samotné rodiny i dítěte tak, aby se k sobě co nejlépe hodili. Adoptování Čtvrtka bude předcházet takzvaná předadopční péče, což je institut, při kterém se ověřuje, že zasazení dítěte do úplně nového prostředí funguje. Ze zákona trvá tři měsíce a je povinná. Teprve potom soud rozhodne o dalším osudu dítěte.

Biologické matce Vendelína hrozí za pokus o vraždu trest deset až patnáct let odnětí svobody. Přesto stále existuje možnost, že by o svého potomka projevila zájem. „Pokud by se matka dítěte přihlásila, bude hrát velkou roli výsledek policejního vyšetřování, ale pravděpodobně by byla zbavena rodičovské odpovědnosti, na druhou stranu by situaci mohl změnit fakt, kdyby se ukázalo, že ona Čtvrtka neodložila,“ vyjádřila se Kotalová. Podle ní by bylo v zájmu dítěte, kdyby se přihlásili rodiče Čtvrtka nebo někdo, kdo je zná, aby se podařilo odhalit co nejvíce z jeho minulosti.