Dohled nad STK bude zřejmě až za tři měsíce

Praha  - Systém centrálního dohledu nad stanicemi technické kontroly nezačne fungovat od začátku příštího roku, jak ministerstvo dopravy plánovalo, ale přibližně o tři měsíce později. Zavádění informačního systému zdržela nutnost dodržet postup při zadávání veřejné zakázky, což neumožnilo uzavřít smlouvu s dodavatelem. Uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

„Uzavření smlouvy se očekává v těchto dnech. Poté se ihned rozběhne fyzická instalace finální verze systému do všech stanic. Od tohoto okamžiku může být systém ve všech stanicích technických kontrol zaveden zhruba za tři měsíce,“ uvedl Hanzelka.

Systém, který by detailně monitoroval práci STK, a zamezil tak podvodům při kontrolách vozidel, chtělo ministerstvo zavést už před rokem. Aplikace omezuje možnost získat potvrzení o technické prohlídce, aniž by vozidlo bylo skutečně zkontrolováno. Umožní například sledovat čas kontroly od založení protokolu, přes vjezd a výjezd z kontrolní linky STK, po zápis závad a tisk protokolu bez možnosti vnějšího zásahu obsluhy.

Program také umožní kontrolovat zpětně historii kontrol vozidel podle průběhů předchozích technických prohlídek či údajů v centrálním registru vozidel. Navíc má umožnit kontrolu technického stavu vozidel přímo v silničním provozu, tedy propojení s policejním systémem Matra.

Celkem je v Česku více než 300 stanic technické kontroly. Benevolentní technické kontroly považují odborníci za jednu z příčin stárnutí tuzemského vozového parku a velkého přílivu ojetých aut ze zahraničí. Od ledna do listopadu bylo v tuzemsku přihlášeno k registraci 200.000 dovezených ojetých aut a jen 122.000 nových osobních vozů. Průměrné stáří tuzemského vozového parku je téměř 14 let.

Vydáno pod